Hoppa till innehållet

Den röda vingården

Från Wikipedia
Den röda vingården
KonstnärVincent van Gogh
Basfakta
Tillkomstår1888
Materialolja på duk
Mått (h×b)75 × 93 cm 
PlatsPusjkinmuseet i Moskva

Den röda vingården (franska: La Vigne rouge) är en oljemålning av den nederländske konstnären Vincent van Gogh från 1888. Den är utställd på Pusjkinmuseet i Moskva.

Målningen föreställer jordbrukare som arbetar på en vingård i närheten av Montmajours kloster utanför Arles i Provence. I februari 1888 bosatte sig van Gogh i "Gula huset" i Arles. Här åstadkom han under ett år en ofattbart omfattande och mångfasetterad skatt av målningar. Målningen tillkom i november 1888 samtidigt som Paul Gauguin besökte van Gogh. Två månader levde de tillsammans i Arles. Samarbetet avbröts efter en hetsig ordväxling, efter vilken van Gogh rusade hemifrån, skar av sig en örsnibb och måste omhändertas. Gauguin återvände genast till Paris och van Gogh skrevs i maj 1889 på egen begäran in på mentalsjukhuset i Saint-Rémy-de-Provence.

Den röda vingården är den enda kända målning som van Gogh lyckades sälja själv (han sålde sannolikt ett par verk till, men det är okänt vilka dessa är).[1] Köpare till Den röda vingården var den belgiska konstnären Anna Boch. Senare hamnade den i Ivan Morozovs ägo innan den, i samband med ryska revolutionen, konfiskerades av ryska staten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]