Den siste samurajen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den siste samurajen
(The Last Samurai)
GenreAction
Äventyr
Drama
RegissörEdward Zwick
ProducentTom Cruise
Tom Engelman
Marshall Herskovitz
Scott Kroopf
Paula Wagner
Edward Zwick
ManusJohn Logan
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
SkådespelareTom Cruise
Ken Watanabe
Billy Connolly
OriginalmusikHans Zimmer
ProduktionsbolagWarner Bros., The Bedford Falls Company, Cruise/Wagner Productions, Radar Pictures Inc.
PremiärUSA 5 december 2003 (USA)
Speltid154 minuter
LandUSA USA
Japan Japan
SpråkEngelska, japanska, franska
Intäkter456 758 981 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Den siste samurajen (engelska: The Last Samurai) är en amerikansk-japansk film från 2003 i regi av Edward Zwick, med Tom Cruise, Ken Watanabe och Billy Connolly i rollerna. Filmen handlar om den amerikanske soldaten Nathan Algren (spelad av Tom Cruise), vars personliga och känslomässiga konflikter leder honom i nära kontakt med samurajer under Meijirestaurationen i kejsardömet Japan under 1876 och 1877.

Historiska förebilder[redigera | redigera wikitext]

Filmens handling är löst baserad dels på Satsumaupproret, som leddes av Saigō Takamori under 1877, dels på berättelsen om Jules Brunet, en fransk kapten i den här som kämpade tillsammans med Enomoto Takeaki i Boshinkriget. De historiska roller, som ankom på Storbritannien, Tyskland och Frankrike i Japans förvästligande, har i filmen lagts på USA, och karaktärena i filmen har förenklats (jämfört mot verkligheten) med tanke på handlingen. Trots att den inte är en godtagbar källa till historisk information, så illustrerar filmen flera betydelsefulla tilldragelser i Japans historia.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Nathan Algren (Tom Cruise) är en respekterad kapten i USA:s armé, som deltagit i många stora strider, bland andra mot de fruktade indianerna. Hans dåliga samvete plågar honom för alla liv han har tagit och därför tar han ofta till flaskan. Av folket anses han som en hjälte, men han vägrar att inse och godta detta.

Men nu kallas han in av den japanske kejsaren för att träna upp landets nya armé i moderna amerikanska stridstekniker. De flesta är bönder och hantverkare, som nu ska tränas upp, men som aldrig tidigare hållit i ett gevär. Dessa ska ställas att kämpa mot de grymma och fruktade samurajer, som ännu inte vill finna sig i den nya ordningen.

Plötsligt tvingas den ofärdiga armén ut i strid mot den värsta samuraj-klanen under ledning av generalen Katsumoto, vilka går till anfall. I denna strid blir Nathan till slut attackerad av en högt uppsatt samuraj, mot vilken han med sina sista krafter lyckas rikta en dödande stöt. Han blir i stället tillfångatagen och förs till deras by, från vars läge han inte kan fly. Där tvingas han att acceptera sitt liv som fånge. Han bor i Takas hus. Taka var fru till den samuraj han dödade. Han får en djup inblick i och fascineras allt mer av samurajernas liv och börjar fundera på vilken sida han ska ställa sig. När Katsumoto lovas fri lejd till Tokyo, följer han med som dennes bundsförvant.

Till slut blir det ett sista fältslag och han väljer då att stödja traditionalisternas sida.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen nominerades till fyra Oscar för bästa ljud, bästa scenografi, bästa kostym och bästa manliga biroll (Ken Watanabe).

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • In the face on an enemy, in the Heart of One Man, Lies the Soul of a Warrior.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Tom Cruise  –  Nathan Algren
  Ken Watanabe  –  Moritsugu Katsumoto, rebellisk samuraj
  Billy Connolly  –  Zebulon Gant
  Timothy Spall  –  Simon Graham, brittisk tolk, fotograf och författare
  Hiroyuki Sanada  –  Ujio
  Shin Koyamada  –  Nobutada, Katsumotos son
  William Atherton  –  Winchester Rep
  Ray Godshall Sr.  –  Convention Hall Attendee
  Tony Goldwyn  –  Överste Bagley
  Masato Harada  –  Omura
  Shichinosuke Nakamura  –  Kejsar Meiji
  Koyuki  –  Taka, Katsumotos syster
  Chad Lindberg  –  Winchester Rep Assistant

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]