Dennis Johnson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dennis Johnson

Dennis Johnson, född 18 september 1954 i Compton i Kalifornien, död 22 februari 2007 i Austin i Texas, ofta kallad "DJ", var en amerikansk basketspelare och baskettränare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Dennis Johnson föddes i Compton i Kalifornien.

Basketkarriär[redigera | redigera wikitext]

Under 1976 års NBA-Draft valdes Johnson i andra omgången av Seattle SuperSonics. Han etablerade sig snabbt som en av NBA:s mest mångsidiga guards och var sedd som en av de bästa defensiva spelarna någonsin. Han spelade väldigt smart när han hade bollen i sina händer och var en bra poängplockare trots ett opålitligt hoppskott. Att Johnson skulle lyckas i NBA var inte säkert eftersom han inte varit en speciellt bra spelare i high school.

Johnson vann ett mästerskap med SuperSonics år 1979 då de slog Washington Bullets i finalen. Han blev utnämnd till Finals MVP efter han snittat 22,6 poäng, 6 returer och 6 assists per match. Efter att tillbragt ett år i Phoenix Suns kom han till Boston Celtics som behövde en point guard som var kapabel att försvara mot Magic Johnson. Tillsammans med Larry Bird, Danny Ainge, Kevin McHale och Robert Parish vann han två mästerskap under 80-talet (-84, -86). Han kom med i All-Defensive First Team sex gånger och All-Defensive Second Team tre gånger.

Död[redigera | redigera wikitext]

Den 22 februari 2007 fick Johnson en hjärtattack och kollapsade under en basketträning i Austin Convention Center. Han fördes snabbt till ett sjukhus i närheten men kunde inte räddas. Johnson hade lagt på sig väldigt mycket vikt och enligt kollegor och lagkamrater var det möjligen anledningen till hans död.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]