Dennis Lehane

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dennis Lehane
Dennis Lehane 2010.
Dennis Lehane 2010.
Född 4 augusti 1965 (51 år)
Boston, Massachusetts, USA
Yrke Romanförfattare, manusförfattare, novellförfattare
Nationalitet Amerikan USA
Språk Engelska
Genrer Deckare, spänningsromaner, historisk roman
Framstående verk Gone, Baby, Gone, Rött regn, Patient 67
Webbplats http://dennislehane.com/

Dennis Lehane, född 4 augusti 1965 i Boston i Massachusetts, är en amerikansk roman- och filmmanusförfattare. Han är mest känd som författare av kriminal- och spänningsromaner, men har även bland annat skrivit novellsamlingen Coronado (2006) och den historiska romanen Ett land i gryningen (2008).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dennis Lehane växte upp i området Dorchester i Boston, Massachusetts. Han arbetade innan författarkarriären bland annat som socialarbetare, lärare och chaufför. Han bor fortfarande i Bostonområdet, där merparten av hans böcker utspelar sig. Hans debut som författare skedde 1994 med romanen En drink före kriget (A Drink Before the War) där han introducerade det Boston-baserade detektivparet Patrick Kenzie och Angela Gennaro. Kenzie och Gennaro kom att vara huvudkaraktärer i ett flertal av Lehanes deckarromaner. Den fjärde romanen om Kenzie och Gennaro, Svart nåd (Prayers for Rain), blev belönat med radioprogrammet Deadlines pris Kaliber för bästa spänningsbok år 2000.

Vid sidan av sitt romanförfattande har Dennis Lehane under 2000-talet även skrivit material för de framstående TV-serierna The Wire, Boardwalk Empire och Bloodline. Han har även skrivit en teaterpjäs, Coronado, som spelats på flera teatrar i USA. Pjäsen är baserad på novellen "Until Gwen", som ingår i hans novellsamling Coronado (2006).

Dennis Lehanes genombrott kom med romanen Rött regn (Mystic River, 2001), som också filmatiserades med titeln Mystic River 2003, med Sean Penn i en huvudrollerna och i regi av Clint Eastwood. 2007 filmatiserades romanen Gone, Baby, Gone, med titel Gone Baby Gone, i regi av Ben Affleck, med bland andra brodern Casey Affleck i huvudrollen.

År 2008 gav Dennis Lehane efter flera års skrivande ut den historiska romanen Ett land i gryningen (The Given Day). Även om den rör sig till stor del i polismiljöer, eftersom den skildrar polisstrejken i Boston 1919, så bör den inte kategoriseras som en deckare. Snarare kan den ses som ett större anlagt försök att skildra USA. Romanen fick genomgående ett positivt mottagande. Lehane har uppgivit att han planerar att skriva två eller tre romaner till som uppföljare. Den första uppföljaren publicerades 2012 med titeln Nattens dåd (Live by Night).

I februari 2010 hade filmatiseringen av Dennis Lehanes spänningsroman Patient 67 (2003), med romanens originaltitel Shutter Island premiär. Filmen regisserades av Martin Scorsese och huvudrollen spelades av Leonardo Di Caprio.

I november 2010 återkom Dennis Lehane till sina ursprungshjältar Patrick Kenzie och Angela Gennaro, med romanen En mörk välsignelse (Moonlight Mile). De blir efter elva år åter inkopplade för att söka efter samma flicka som försvann i Gone, Baby, Gone (1998), som nu återigen är saknad (nu vid 16 års ålder).

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Kenzie & Gennaro-böckerna[redigera | redigera wikitext]

Utgivningsordning
Land 1. 2. 3. 4. 5. 6.
USA 1. A Drink Before the War
1994
2. Darkness, Take My Hand
1996
3. Sacred
1997
4. Gone, Baby, Gone
1998
5. Prayers for Rain
1999
6. Moonlight Mile
2010
Sverige 5. Svart nåd
(Prayers for Rain)
2000
4. Gone, Baby, Gone
(Gone, Baby, Gone)
2004
1. En drink före kriget
(A Drink Before the War)
2005
2. Mörker, ta min hand
(Darkness, Take My Hand)
2006
3. Ingenting är heligt
(Sacred)
2007
6. En mörk välsignelse
(Moonlight Mile)
2010

Joe Coughlin[redigera | redigera wikitext]


Övriga böcker[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]