Dennis Nilsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dennis Nilsen
Bakgrundsinformation
Födelsenamn Dennis Andrew Nilsen
Även känd som The Kindly Killer
The Muswell Hill Murderer
Född 23 november 1945 (72 år)
Fraserburgh i Aberdeenshire, Skottland
Straff Livstids fängelse
Antal offer: 12-15
Tidsspann 1978–1983
Land Storbritannien Storbritannien

Dennis Andrew Nilsen, född 23 november 1945 i Fraserburgh i Aberdeenshire, är en brittisk seriemördare som var bosatt i London. Mellan 1978 och 1983 mördade han omkring 15 män.

Nilsen hade en svår barndom med en alkoholiserad far.

1961 gick Nilsen med i den brittiska armén och blev kock i Aden, Cypern och Berlin. Han lämnade armén 1972 och började arbeta som polis. Från mitten av 1970-talet jobbade han som tjänsteman på en arbetsförmedling. Han hade en rad ytliga och kortvariga relationer med män, men det hjälpte honom inte i hans ensamhet. Liksom Jeffrey Dahmer ville han ha någon som "aldrig skulle lämna honom". Han ville ha ett lik.

Alla hans offer var studenter eller hemlösa män som han "fann" på barer och bjöd hem dem till sitt hus för sex eller bara sällskap. Nilsen ströp och dränkte dem nattetid, och när han vaknade nästa dag mindes han inte vad han hade gjort. Han använde sina slaktarkunskaper som han lärde sig i armén för att göra sig av med liken. Han bände upp golvet i sin lägenhet och lade ner likdelarna där. Men han fick spraya mot lukten dagligen och till sist gick det inte längre så han brände likresterna i likbål, han lade gummi i elden för att dölja stanken från bränt kött. Nilsen fick dock allt svårare att göra sig av med likresterna och han hade väskor fulla med mänskliga organ i sin garderob, och hade också plastsäckar med likrester under golvtiljorna. Grannarna hade börjat känna stanken. Och när han försökte spola ner likresterna i toaletten blockerades ett avloppsrör i huset. När en rörmokarfirma skulle skölja ur avloppet upptäckte de en köttliknande substans, och de ringde då polisen.

Polisen kunde då bestämma att köttet var från människor, och 1983 blev Dennis Nilsen arresterad, misstänkt för flera mord. Han ursäktade sig för polisen då han inte kunde berätta det exakta antalet mord han hade begått. När man genomsökte hans hus fann man 3 huvuden i kylskåpet, och man fann 13 kroppar på hans gamla tomt. Under rättegången var Nilsen kall och distanserad, han verkade oberörd över att han hade mördat 15 personer. Han dömdes först till livstids fängelse, ett straff som ändrades 1993 till 25 års fängelse.

1993 fick Nilsen permission för en intervju som sedan visades på TV.

Nilsen sitter i fängelse på livstid enligt den Engelska whole life tariff. Den 19 mars 2002 förlorade han en juridisk strid om rätten att ge ut sin självbiografi. Manuskriptet som Nilsen skrivit till boken, tänkt att heta Nilsen: History of a Drowning Man, beslagtogs av myndigheterna och Nilsen har inte haft framgång i sina överklaganden. Enligt domstolen bör mördaren inte få ge ut boken med tanke på vilken effekt det skulle ha på allmänheten, inklusive offrens familjer.

Nilsens offer i urval nedan. Han är dömd i sex av fallen, och har erkänt totalt 15 mord.

  • 1978: Stephen Holmes, 14
  • 1979: Kenneth Ockendon, 23
  • 1980: Martyn Duffey, 16
  • 1980: Billy Sutherland, 26
  • 1981: Malcolm Barlow, 23
  • 1981: John Howlett, 23
  • 1981: Graham Allen, 27
  • 1983: Steven Sinclair, 20