Dessie O'Hare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dessie O'Hare, född 26 oktober 1956[1], är en nordirländsk republikansk paramilitär aktivist. Han är också känd under smeknamnet "The Border Fox".

O'Hare kommer från Keady i Armagh. Han var först medlem i Provisoriska IRA, men slöt sig senare till Irish National Liberation Army (INLA).

Kidnappning[redigera | redigera wikitext]

1987 kidnappade han tillsammans med två andra INLA-medlemmar John O'Gardy, en tandläkare från Dublin. Planen var egentligen att kidnappa ägaren av Institute of Clinical Pharmacology, Austin Darragh, men han flyttade ifrån huset där O'Grady bodde i tre år tidigare, utan att kidnapparna hade uppfattat detta. Eftersom O'Grady var Darraghs svärson tog de med sig honom, och krävde en stor lösesumma. O'Grady hölls först fångad i en källare i Dublin, och blev efter en tid flyttat till en container i Cork. Då lösesumman inte betalades använde sig O'Hare hammare och mejsel för att klippa av två av O'Gradys fingrar, och hotade med att skada honom ytterligare.

Garda Síochána kom på var kidnapparna höll till. INLA-medlemmarna försvann från platsen och O'Grady återfanns utan ytterligare skador. O'Hare och de andra kidnapparna återfanns i Urlingford i Kilkenny där det blev en skottlossning mellan dessa och polisen. En av INLA-medlemmarna dödades och de andra blev arresterade.

Dom och frigivning[redigera | redigera wikitext]

O'Hare dömdes för bland annat innehav av skjutvapen och frihetsberövande, och fick en dom på fyrtio års fängelse. Han blev sänd till Portlaoises fängelse och blev där kommendant för INLA-fångarna.

2000 krävde O'Hare en juridisk värdering av saken, eftersom han menade att han skulle bli frikänd enligt Belfastavtalen. Man kom fram till att detta inte kunde styrkas då händelserna inte var direkt relaterad till konflikten i Nordirland, utöver det att hela eller delar av lösesumman skulle gå till INLA. De sista åren satt fängslad blev han överflyttad till Castlerea.

O'Hare släpptes fri i april 2006, och det tros att han bor tillsammans med sin fru i Newtownhamilton. Police Ombudsman for Northern Ireland har sagt att det inte finns ytterligare arrestorder på honom i Nordirland, eftersom eventuella andra saker är styrkta med Belfastavtalen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Who is Dessie O'Hare?”. Irish Republican Socialist Party. Arkiverad från originalet den 20 augusti 2007. https://web.archive.org/web/20070820175035/http://irsm.org/irsp/free_dessie/background.html. Läst 14 augusti 2010.