Det öde landet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det öde landet
Epigram i Det öde landet.
Epigram i Det öde landet.
Författare T.S. Eliot
Originaltitel The Waste Land
Originalspråk Engelska
Utgivningsår 1922

Det öde landet, i original The Waste Land, är en dikt av T.S. Eliot tryckt 1922. Det är ett av 1900-talets viktigaste och mest omskrivna litterära verk.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Poemet består av 434[1] rader indelade i fem[2] delar: De dödas begravning, Ett parti schack, Eldspredikan, Döden genom vatten och Vad åskan sade. Det bygger på flera olika, både kristna, grekiska och österländska mytiska motiv och är så fullt av intertexter att Eliot i andra utgåvan bifogade omfattande noter till verket för att det lättare skulle kunna förstås. Dikten ger ett slags domedagsskildring i fem delar. En bild av en uttorkad, förfallen värld.

Titelsidan.
April är den grymmaste månaden, den driver
syrener ur den döda marken, blandar
minne och åtrå, kittlar
stela rötter med vårregn.
(Första raderna ur första delen,
De dödas begravning)

På förstasidan till Det öde landet dediceras dikten till Ezra Pound (For Ezra Pound il miglior fabbro, "Till Ezra Pound den bättre hantverkaren"), som umgicks i samma kretsar som Eliot vid tiden den skrevs och hjälpte honom med kommentarer.

Översättningar[redigera | redigera wikitext]

Dikten finns i flera översättningar till svenska: av Karin Boye och Erik Mesterton (1932), Staffan Bergsten (1990) och Jonas Ellerström (2002).

En uppläsning av "The Waste Land".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RAi, Vikramaditya (1965/1970/1988): [https://books.google.se/books?id=FJrrqieXevIC&pg=PA68 The Waste Land: A Critical Study, sid. 68. Läst 16 december 2015. (engelska)
  2. ^ Lotass, Lotta: Det öde landet i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 16 december 2015.