Det hände i New York

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det hände i New York
(Miracle on 34th Street)
Det hände i New York
GenreDramakomedi
RegissörGeorge Seaton
ManusGeorge Seaton
baserat på
Valentine Davies berättelse
SkådespelareMaureen O'Hara
John Payne
Natalie Wood
Edmund Gwenn
Porter Hall
Gene Lockhart
Produktionsbolag20th Century Fox
Premiär4 juni 1947
Speltid96 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Det hände i New York (engelska: Miracle on 34th Street) är en amerikansk dramakomedifilm från 1947 i regi av George Seaton. Filmen är baserad på en berättelse av Valentine Davies. I huvudrollerna ses Maureen O'Hara, John Payne, Natalie Wood och Edmund Gwenn. Filmen vann Oscar för bästa manliga biroll (Edmund Gwenn), Bästa berättelse (Valentine Davies) och Bästa manus efter förlaga. Den var också nominerad till Bästa film, men vinsten gick till Tyst överenskommelse. Det har gjorts flera nyinspelningar av berättelsen, däribland 1973 och 1994.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Varuhuset Macys tomte är berusad vid den stora paraden vid Thanksgiving och Doris Walker, som ansvarar för paraden, måste snabbt hitta en annan tomte. En man som kallar sig för Kris Kringle dyker lämpligt nog upp, och blir omedelbart anställd som tomte.

Den nye tomten gör stor succé och alla barn tror att han verkligen är jultomten, alla utom Doris dotter Susan. Hon har fått lära sig av sin mamma att inte tro på fantasier och sagor. En kväll berättar Susan för Kris vad som är hennes högsta önskan, att få bo i ett hus med en gunga i trädgården.

Kris Kringle omvänder fler och fler att tro på honom, men det finns fortfarande de som har svårt att tro, både på tomten och annat...

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]