Det okända (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det okända
GenreOckult serie
ProgramledareCaroline Giertz
(säsong 4– )
Malin Berghagen
(säsong 1–3)
Längd (per avsnitt)60 minuter
Antal säsonger28
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagNordisk Film TV / Banijay
ProducentFredrik Pettersen
RedaktörErik Hallén
Sändning
OriginalkanalSjuan
TV4 Plus
Originalvisning6 oktober 2004-
StatusPågående

Det okända är ett TV-program om paranormala fenomen. Det produceras av Nordisk Film TV och sänds på Sjuan, tidigare TV4 Plus.

Upplägg[redigera | redigera wikitext]

Dokumentärserien följer människor som upplever att de har problem med så kallade osaliga andar. Ett medium bjuds hem till familjen och får gå husesyn för att känna vad för ande eller andar det rör sig om. Under denna del av programmet jämförs vad som framkommit i intervjun och vad mediet fått fram. När mediet är färdig med sin uppgift jämförs dennes information med historisk data från den berörda platsen, för att se om informationen stämmer in på någon avliden person. Programmen avslutas med att teamet gör ett återbesök hos familjen några veckor efter mediets besök för att intervjua dem om känslan och upplevelserna efter att mediet varit där och hur de upplevde mediets besök och informationen han/hon gav dem. Ofta upplever familjen en förbättring mot innan mediet var på besök. I några fall där familjerna inte upplevt bättring, kommer mediet tillbaka för att utföra andeutdrivning.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

I februari 2010 sände SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om en kvinna som blivit uppringd av Det okända. Enligt kvinnan berättade de att de trodde att hennes döda dotter "spökade" för två systrar i Malmö. Uppdrag granskning ansåg att TV4 inte hade följt de pressetiska reglerna, trots att kvinnans dotter inte nämndes i programmet. Reportaget ledde även till en TV-debatt mellan Humanisternas Christer Sturmark och programledaren Caroline Giertz.

Samtidigt ansåg de som försvarade programmet att Uppdrag granskning hade stärkt Det okändas ställning, då man trots en granskning som pågått i över ett år inte hittat några bevis på fusk, utan endast hänvisade till att programmets redaktion kontaktat en person som inte uppskattade detta, samt en flera år gammal fällning i Granskningsnämnden.

Det okända har bemötts med skepticism från bland annat Humanisterna och Vetenskap och Folkbildning, som menar att programmets "medier" använder sig av cold reading. Det okända har också, som tidigare nämnts, blivit fällt av Granskningsnämnden.[1]

Medverkande och produktion[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Datum Beskrivning
2004-08-12 Torbjörn Sassersson deltar i ett experiment avsett att testa hans påstådda förmåga till remote viewing och astralresor. Sassersson lyckas med att visa upp sin påstådda paranormala förmåga genom att fjärrse en bild från 11 september-attacken.[2] Upplägget kritiseras dock av universitetslektor Jan Dalkvist. Bland annat så hade Sassersson givit redaktionen instruktioner att välja en "känslomässigt stark bild". Dalkvist och Sassersson kommer överens om att sätta upp ett nytt experiment.
2005-11-23 Universitetslektor Jan Dalkvist kritiserade experimentet som redovisades i Det okända 2004-08-12. Han sätter därför upp ett nytt experiment avsett att återigen testa Torbjörn Sasserssons förmåga att genomföra astralresor. Experimentet går ut på att fjärrse två bilder och att sedan identifiera dessa bilder bland 98 andra. Sassersson pekar ut fel bilder. [3]
2006-02-15 Maria Ahola har bott i knappt ett år i sitt torp och funderar redan på att sälja det. Någon snickrar ute i vedboden om nätterna, och hon kan höra viskande mansröster. När hon en natt får se en man stå bredvid hennes säng, en man som hon inser inte lever, får hon nog och tillkallar hjälp. Medier: Jörgen Gustafsson, Elisabeth Lannge. Programledare: Malin Berghagen-Nilsson.

Jörgens kontakt med anden kan sammanfattas med att han nämner åren 1900 till 1910. Han nämner också initialerna K och W samt namnen Karl och Wilhelm, varav han är säkrast på Wilhelm. Säkrast av allt säger han sig vara på att det är Wilhelm med W. Mellan 1900 och 1910 hittar man bara en Karl i huset. Ingen Wilhelm. Först senare flyttar en August Vilhelm in med den dotter som fått ärva huset, men varken det senare årtalet och att denne Vilhelm stavar med v uppmärksammas i programmet. (De syns då kyrkböckerna syns i närbild.) Senare säger sig Elisabeth känna av en Beda Andersson och man spekulerar i om det i själva verket är en Beata Jansdotter från en grannby.

2006-02-22 Carinas far begick självmord för 14 år sedan och hon vänder sig till Terry Evans för att få kontakt med sin far igen. Avsnittet har skrivits ut i sin helhet[4] och innehåller enligt kritikerna exempel på cold reading.
2006-03-15 Terry Evans hjälper programledaren Malin Berghagens grannar i Järvsö med ett spöke. Avsnittet fälldes 2006-05-31 i granskningsnämnden[5] för att de identifierade och namngav mannen.
2006-10-04 Caroline Giertz tar över som programledare. Lena Ranehag besöker det påstådda spökslottet Rinkesta utanför Eskilstuna.
2006-10-11 Terry Evans driver ut andar hemma hos Bonnie Ljungberg i Staffanstorp.
2006-10-18 Jörgen Gustafsson letar andar hos familjen Nyström.
2006-10-25 Terry Evans hjälper Malin Wesén att få kontakt med sina tre barn vilka omkom i tsunamin 2004.
2006-11-01 Lena Ranehag hjälper Anette Gustafson med en osynlig och objuden gäst.
2006-11-08 Jill Petersson driver ut spöken på Mauritzbergs slott.
? Mediet Lena Ranehag undersöker vad det är som stör Ulrika och Björn i Partille.
? Helena i Vallentuna och hennes syster får hjälp av mediet Jörgen Gustavsson att få lugn och ro i sina hem.
? Vendela Cederholm (medium) hjälper Lea i Hallonbergen med andarna som plågat henne i tjugo år.
? Lea i Hallonbergen har fortfarande problem med andarna hemma, Terry Evans (medium) rycker ut och hjälper till med andarna som hon upplevde var kvar.
? Familjen Arneson utanför Örebro har trots att dottern välsignat alla rum har de problem med andar. De får hjälp med att återta sitt hem från andarna av Lena Ranehaag (medium).
? Programledaren Caroline Giertz söker desperat efter att bota sina migränattacker som hon levt med så länge hon minns. I det här programmet försöker hon med healing från bland annat inkaindianer från Peru.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Granskningsnämndens fällning av Det okända Läst 2011-10-28
  2. ^ Torbjörn Sasserssons artikel i hans egen blogg
  3. ^ Inslaget från programmet på YouTube
  4. ^ Transcript of episode 3 season 3 (2006-02-22) of Det okända featuring Terry Evans by 029 Arkiverad 17 januari 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Referat av granskningsnämndens beslut angående Det okända 2006-05-15 Arkiverad 27 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]