Det papperslösa kontoret

Från Wikipedia

Det papperslösa kontoret är en arbetsplats där få eller inga pappersdokument används. I stället digitaliseras informationen.

Redan på 1970-talet introducerades det papperslösa kontoret som en stor nyhet. Emellertid kom pappersproduktionen därefter att öka stadigt. Från år 2007 har produktionen planat ut och fokus ligger nu på metoder och processer för att minska användningen av papper. År 2013 låg produktionen på ca 64 % av toppnoteringen år 2007. Papper används som informationsbärare internt inom kontorsföretagen i Sverige. Kommunikation mellan företag har blivit mer papperslös sedan 2000-talet.

En förutsättning för att genomföra det papperslösa kontoret är att medel, metoder och processer anpassas till verksamheten. PDF har tagit över alltmer som informationsbärare i kombination med multipla HD-displayer(en) som tillåter granskning och redigering av flera samtidiga A4-dokument. Dokumentpärmar har ersatts av bärbara datorer med trådlös nätverksåtkomst. Hyllor med pärmar har ersatts av virtuella kataloger i en molntjänst. Bibliotekariens funktion har övertagits av CM-rollen (Configuration Manager).[förtydliga]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]