Det stora experimentet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Det stora experimentet
GenreJulkalender
MedverkandeBeppe Singer, Maria ”Ia” Langhammer, Nina Hjelmkvist, Isac Rosenqvist och Ellinea ”Elli” Siambalis[1]
Antal avsnitt48
Antal säsonger2
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagNexiko för Viasat
InspelningsplatsTekniska museet
Sändning
OriginalkanalViasat
Originalvisning1–24 december 2016
1–24 december 2018
Externa länkar
Officiell webbplats

Det stora experimentet är en julkalender i TV-format som producerades av Nexiko. Första säsongen sändes 2016 och andra under 2018. Den sänds på Viasats streamingtjänst Viaplay och var deras första egna serie riktad till barn. Julkalendern första säsong spelades in på Tekniska museet i Stockholm och var åtkomlig i alla de nordiska länderna.[2][3] Från den 26 december 2016 kunde besökare på Tekniska museet testa TV-seriens experiment från första säsongen.[1] Programmet vann Kristallen 2017 för årets barn- och ungdomsprogram.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Två barn har vunnit Nordens främsta uppfinnartävling för barn. Som en del av förstapriset får de ett studiebesök hos en riktig uppfinnare, professor Primus, som på sin tid var den första vinnaren i samma tävling. Professorn är nu för tiden en misslyckad figur som inte har haft några riktiga framgångar sedan tävlingen. Hon blir därför avundsjuk på barnens kreativitet och låser in dem i sitt laboratorium. Kommer de att lyckas hitta ut och hinna hem till sina familjer innan julafton? För att ta sig ut, måste de i varje av de 24 avsnitten lösa ett experiment som professorn har satt upp. Först när de lyckas, öppnas nästa dörr till friheten.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Alternativ julkalender med Beppe Singer”. Svenska Dagbladet. 16 september 2016. http://www.svd.se/alternativ-julkalender-med-beppe-singer. 
  2. ^ [a b] ”Viaplay lanserar första originalserien för barn”. Viaplay. 16 september 2016. http://news.viaplay.se/viaplay-lanserar-forsta-originalserien-barn/. 
  3. ^ ”Viaplay gör julkalender – så här blir ”Det stora experimentet””. Expressen. 16 september 2016. http://bloggar.expressen.se/tvbloggen/2016/09/16/viaplay-gor-julkalender-sa-har-blir-det-stora-experimentet/.