Detektivbyrån

Från Wikipedia
Detektivbyrån
Detektivbyrån på Stockholm Pride 2009.
BakgrundSverige
GenrerPop
Folk
Elektronisk
År som aktiva2005 - 2010
Webbplatswww.detektivbyran.net
Medlemmar
Anders Flanderz och Martin Molin samt mot slutet Marcus Sjöberg, trummor
Tidigare medlemmar
Jon Nils Emanuel Ekström,

Detektivbyrån var en poporkester som spelade musik med influenser från Monster & Maskiner, Hansson & Karlsson och Sagor & Swing, en blandning av europeisk vispop och elektroniska ljud.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Orkestern bildades 2005 av värmlänningarna Anders Molin, Jon Nils Emanuel Ekström och Martin Molin och var verksam i Göteborgsområdet. Bandnamnet kom de på när de lyssnade på så kallad "spionrock" och tänkte i dessa banor.[1] Detektivbyråns debutalbum "Wermland" släpptes den 3 september 2008 och gick in på 3:e plats på den svenska albumlistan.

I början av 2009 medverkade Detektivbyrån med både egna låtar samt specialskriven musik i den amerikanska filmen Tenure, en romantisk komedi med Luke Wilson i huvudrollen.[2] Den 10 augusti 2010 meddelade bandet på sin officiella webbplats att de lagt ner bandet och att de inte skulle släppa ytterligare musik eller göra spelningar under namnet Detektivbyrån.[3] Martin Molin fortsatte dock i liknande spår med nya ensemblen Wintergatan.[4] Anders Molin fortsatte efter uppbrottet som enmansorkestern Anders Flanderz och har setts på bland annat Musikhjälpen 2012. [5]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Projekt[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]