Deutsche Film AG

Från Wikipedia

DEFA, Deutsche Film AG, DDR:s filmbolag med säte i Potsdam-Babelsberg. DEFA producerade omkring 900 spelfilmer, 820 animerade filmer samt 5 800 dokumentär- och kortfilmer. Omkring 8 000 filmer dubbades.

Historia[redigera | redigera wikitext]

DEFA-Zeitkino

DEFA tog över efter Universum Film AG i den sovjetiska sektorn som skapades efter andra världskriget. DEFA blev sedermera DDR:s filmbolag. 17 maj 1946 skapades Deutsche-Film-AG i Potsdam-Babelsberg med förkortningen DEFA. Förslaget till förkortningen kom från Adolf Fischer och logotypen skapades av Hans Klering. Den första filmen i Tyskland efter andra världskriget spelades in av DEFA, Mördarna finns mitt ibland oss med Hildegard Knef i en av huvudrollerna.

Huvudtemat och målbilden för SED och DEFA-filmerna var till en början antifascismen och den socialistiska realismen. Filmer som spelades in handlade framförallt om arbetarklassen eller var antikrigsfilmer. Filmerna skulle visa socialistiska, humanistiska och kommunistiska värderingar och visa kärleken till DDR.

Progress Film-Verleih som tog över rättigheterna 1990. 1992 såldes DEFA av Treuhandanstalt till Progress Film-Verleih. 1998 skapades en stiftelse, DEFA-Stiftung, som tog över rättigheterna till DEFA-filmerna. Målet för stiftelsen är att göra filmerna användbara för allmänheten och stödja den tyska filmkulturen. Bundesarchiv-Filmarchiv förvarar filmmaterialet och har ansvaret för det långsiktiga bevarandet av DEFA:s produktion.

Viktiga regissörer[redigera | redigera wikitext]

Urval av DEFA-filmer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]