Deutscher Evangelischer Kirchentag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tyska Evangeliska Kyrkodagen
Jerusalemkorset är logotyp
FörkortningDEKT
Grundad1949
TypKristen organisation
Officiella språkTyska

Tyska Evangeliska Kyrkodagen (tyska: Deutscher Evangelischer Kirchentag) är en lekmansorganisation som är organisatoriskt oberoende av andra tyska kyrkor.

Organisationen arbetar för att förena människorna som engagerar sig för framtidens kyrka och värld. Organisationens viktigaste uppdrag är att genomföra det stora flerdagskonventet med samma namn, "Deutsche Evangelische Kirchentag" (DEKT). Detta hålls vartannat år i en av Tysklands storstäder. Nästa kyrkokonvent vart genomförd 3-7 juni 2015 i Stuttgart.

Kyrkodagarna pågår under en halv vecka (Från onsdag till söndag) och där finns ett flertal olika evenemang; tillsammans blir programmet omkring 2 000 timmar.

De viktigaste och största evenemangen är den stora möteskvällen och slutgudstjänsten. Innan möteskvällen hålls flera inledningsgudtjänster i hela stan. Efter gudstjänsterna presenteras olika grupper av regionen och deltagare av kyrkodagarna och invånare i regionen håller en stor fest hela kvällen. Möteskvällen är det största evenemanget under kyrkodagarna med ca. 250.000 till 500.000 deltagare, och är även en av Tysklands största gatufester. Vid slutet av kyrkodagarna hålls en central slutgudstjänst. På slutgudstjänsten deltar ca. 60.000 till 150.000 personer och många fler följer gudstjänsten via radio eller TV.

DEKT präglas även av många posunkörer, som sjunger på gudstjänster och i hela staden, och scouter; DEKT har omkring 4 000 medhjälpare varav de flesta brukar vara scouter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]