Diamantduva

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Diamantduva
Geopelia cuneata - Wüstenhaus.jpg
Hane i häckningsdräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Duvfåglar
Columbiformes
Familj Duvor
Columbidae
Släkte Geopelia
Art Diamantduva
G. cuneata
Vetenskapligt namn
§ Geopelia cuneata
Auktor (Latham, 1802)
Synonymer
  • Columba cuneata
  • Stictopelia cuneata
Hitta fler artiklar om fåglar med

Diamantduva (Geopelia cuneata) är en fågel inom familjen duvor. Arten är en populär burfågel då den är lättskött, häckningsvillig och har en vacker fjäderdräkt.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Fotograferad i Western Australia.

Diamantduvan är en liten, långstjärtad duva som mäter cirka 20 cm. Utmärkande för arten är de vita diamantliknande fläckarna på vingarna, i övrigt är översidan och stjärtpennorna gråbruna medan huvud och undersida är gråblå, vilket längst bak övergår i en mer gråvit färg. Ben och fötter är hos adulta individer rosa, näbben är grå och iris är mörkt oranga. De har rosaröd orbitalring där honans är brunaktig medan hanens blir rödare i början av häckningsperioden. Juveniler saknar vita fläckar på vingarna, har ljusbrun orbitalring, och deras ben och fötter är gråsvarta.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Diamantduvan är endemisk för Australien och förekommer främst i inlandet i torra eller halvtorra områden där den håller sig nära vatten. Den är delvis en flyttfågel och sprider sig över stora områden utanför häckningstid.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Diamantduvan lever i monogama förhållanden och häckar normalt i maj-augusti. Den lägger i genomsnitt två ägg som ruvas av båda föräldrarna i 13 dygn, ungarna blir flygfärdiga efter ungefär två veckor. Ett par kan föda upp flera kullar direkt efter varandra.