Didrichsens konstmuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Didrichsens konstmuseum
Vardagsrummet

Didrichsens konstmuseum är ett finländskt museum för modern konst, som ägs av Marie-Louise och Gunnar Didrichsens konststiftelse, grundad 1963. Det ligger på Granö i Helsingfors i en byggnad som ritats av Viljo Revell och byggdes 1958-59, som bostad till makarna Didrichsen. År 1965 invigdes en museiflygel, som också ritats av Viljo Revell.

Museet är uppbyggt på paret Gunnar (1903-92) och Marie-Louise Didrichsens (1913-88) konstsamling, vilken började byggas upp från 1939 med Pekka Halonens målning Måltiden som första verk. I museet, som öppnade 1993, finns bland annat en samling verk av Henry Moore samt prekolumbiansk och österländsk konst.

Utanför museet finns en skulpturpark med permanent och tillfälligt utställda verk. Bland de permanent utställda finns verk av Henry Moore, Eila Hiltunen, Laila Pullinen, Bernard Meadows och Eero Hiironen.

Pro Arte-priset[redigera | redigera wikitext]

Marie-Louise och Gunnar Didrichsens ville stödja unga konstnärer, en tradition som fortsätter genom Pro Arte-konstpriset[1] I samband med priset arrangerar Didrichsens konst- och kulturmuseum en utställning med den vinnande konstnärens verk. Priset tilldelades för första gången år 2003, och erhölls då av konstgrafikern Sari Bremer. År 2009 gick priset till skulptören Kim Simonsson.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]