Dieselråttor och sjömansmöss

Från Wikipedia
Dieselråttor och sjömansmöss
GenreAdventskalender
Skapad avCarina Dahl
RegissörJakob Söe-Pedersen
ManusJakob Söe-Pedersen
Carina Dahl
MedverkandeAndreas Haglund
Anna Åström
Sven Wollter
Brasse Brännström
Elisabet Carlsson
Eric Ericson
Lasse Brandeby
Johan Gry
Josephine Alhanko
Per Oscarsson
Ralph Carlsson
MusikThomas Lindahl
FotografKurt Berggren
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)15 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
ProducentAnn-Ci Lifmark[1]
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1–24 december 2002
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareKaspar i Nudådalen
UppföljareHåkan Bråkan
IMDb SFDb SVT Play

Dieselråttor och sjömansmöss var SVT:s julkalender 2002.[2] Årets pappkalender, föreställande själva fartyget, ritades av Per Åhlin som också ritade kalendern till Herkules Jonssons storverk 1969.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelas på ett fartyg där två barn, Ofelia och Philémon, blir krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor som bor bland rören i maskinrummet. De blir förvandlade av toalettdykaren Lucky Closett och under nästan hela kalendern är deras mål att bli stora igen.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Philemon, spelas av Andreas Haglund. Philemon är Ofelias storebror som tillsammans med henne blir förminskad av toalettdykaren Lucky Closette och förda ner i skeppets maskinrum där de möter Mäster Estragon.
 • Ofelia, spelas av Anna Åström. Ofelia är Philemons syster som tillsammans med honom blir förminskad av toalettdykaren Lucky Closette och förda ner i skeppets maskinrum där de möter Mäster Estragon.
 • Mäster Estragon, spelas av Sven Wollter. Maskinrummets härskare som ger husrum åt de två dammråttorna Penelope och Philadelphia och sitt hittebarn Trassel Mé Trunken. Han sitter fast i en råttfälla som han, Penelope och Philadelphia har gjort om till en rullstol. Han beger sig även ut på en livslång resa till Månen.
 • Lucky Closette, spelas av Elisabet Carlsson. När den elaka och knäppa toalettdykaren Lucky Closette får reda på att avloppen en gång frusit till is, bestämmer sig Lucky Closette för att stoppa fartyget från att komma till Sverige. Men det går inte med en gång. Först måste hon stjäla Instruktionsboken från Mäster Estragon för att kunna hitta stoppknappen. Men när hon väl fått tag i Instruktionsboken så ser hon bara en massa obegripliga stäver. Lucky Closette tvingar Ofelia och Philémon att lära henne läsa, annars kommer hon aldrig att förtrolla dem stora igen. Men som Lucky säger: Löften är till för att brytas.
 • Pappa Ivar Koriander, spelas av Johan Gry. Barnens självupptagna och spelberoende pappa och änkling som spelar bort både sina och barnens besparingar på Black Jack och som inte tänker ett dugg på sina barn. Men när de försvinner ångrar han sig rejält.
 • Kapten Enok, spelas av Brasse Brännström. Fartygets kapten som vet om allt som händer nere i fartygets maskinrum.
 • Trassel mé Trunken, spelas av Eric Ericson. Trassel är Mäster Estragons hittebarn som är en riktig slarver och en spelare. Otroligt nog är det han som Oraklet i Oljetråget utser att vara hjälten som ska befria fartyget från Kölsvinet. Trots sitt tvivel och rädsla för kölsvinet ger han sig ut för att leta reda på Instruktionsboken och de försvunna människobarnen. Han hittar dem men blir tillfångatagen av Lucky Closette som håller honom som sin hushållslav. Han räddar även den vackra sjömansmusflickan Smultron-Agnes.
 • Don Calzone, spelas av Lasse Brandeby. Den maffiaråtta som lever tillsammans med Lucky Closette men som tröttnar på hennes nedsättande glåpord åt honom och att kidnappa barn så han går och biktar sig hos fader Rafael.
 • Smultron-Agnes/ Fröken Zardin, spelas av Josephine Alhanko. Den vackra sjömansflickan som Trassel mé Trunken räddar från det sjunkande fartyget hon färdades med till Finland. Hon blir förälskad i honom och ger sig av för att leta reda på Trassel som letar efter människobarnen och Instruktionsboken och vrickar foten. Hon blir hittad av Don Calzone som letar efter silver och tar henne till fader Rafael.
 • Fader Rafael, spelas av Ralph Carlsson. Den gamle och blinde kyrkråttan som smider Don Calzone en silversvans och tar hand om den skadade Smultron-Agnes.
 • Dammråttorna Penelope och Philadelphia, spelas av Mariann Rudberg och Guje Palm. De gamla och småvirriga dammråttorna som är minst lika gamla som Mäster Estragon. När Mäster Estragon lurats av Solkatten till att fastna i en råttfälla, hjälpte Penelope och Philadelphia honom att bygga om den till en rullstoll.
 • Oraklet i oljetråget, spelas av Per Oscarsson. Det mystiska orakel som är kärnan till allt som lever i maskinrummet men som försvagats sen hans lärling Lucky Closette försvann med hans magiska kapsyl och som han skickar Trassel mé Trunken att hämta tillbaka.
 • Övriga:

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

 1. Ofelia och Philémon
 2. Trassel mé Trunken
 3. Mäster Estragon
 4. Don Calzone
 5. Oraklet i Oljetråget
 6. Den magiska kikaren
 7. Hjältesvans
 8. Smultron-Agnes af Svansen Vittfare
 9. Lucky Closette
 10. Den magiska kapsylen
 11. Vattenpölen
 12. Pottsorkar
 13. Mansfällan
 14. Glassparaplyerna
 15. Små råttmänniskor
 16. Mansig Mumsing
 17. Raketbränslet
 18. Instruktionsboken
 19. Kölsvinet
 20. Tårar av silver
 21. Svansen i kläm
 22. Klarhetens källa
 23. Stoppknappen
 24. Månosten[3]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Serien spelades in i studio i Göteborg, med ett datoranimerat fartyg som drev förbi på bild under slutet av varje avsnitt.[4]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musik från serien låg 2004samlingsalbumet Musik från STIM 2004 : ett urval av svenska kompositörer.[5]

Video[redigera | redigera wikitext]

Serien utgavs 2003 även på VHS och DVD.[6] DVD:n har bildformatet 16:9 till skillnad från originalproduktionen som hade 4:3.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

I samband med julkalendern utkom också ett datorspel Dieselråttor och sjömansmöss: jakten på Solkatten som bygger på serien utvecklat av Pan vision.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]