Dilophosaurus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dilophosaurus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Jura, 193 Ma
Dilophosaurus.png
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Infraklass Härskarödlor
Archosauria
Överordning Dinosaurier
Dinosauria
Ordning Ornithoscelida
Ornithoscelida
Underordning Theropoder
Theropoda
Familj Dilophosauridae
Släkte Dilophosaurus
Vetenskapligt namn
§ Dilophosaurus
Auktor Welles, 1970
Art
  • Dilophosaurus wetherelli
Hitta fler artiklar om djur med

Dilophosaurus var ett släkte av tidiga köttätande dinosaurier som levde under juraperioden. Spår efter Dilophosaurus har endast hittats i Nordamerika, särskilt i Arizona. Det är ett populärt rykte att Dilophosaurus skulle ha påträffats i Sverige i form av fotspår i Vallåkra[1], detta stämmer dock inte då fotspåren tillhör spårfossilen Kayentapus och Eubrontes vilka knappast kan tillskrivas en dinosaurie som endast hittats i Nordamerika utan ytterligare bevis.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Dilophosaurus var en storvuxen dilophosaurid, som var 6-7 meter lång från nos till svans, 2,5 meter hög och vägde 450 kilo. Som theropod gick den på bakbenen, och hade en mycket lång svans. Halsen var också relativt lång. Skallen var långsmal, med en käft fylld av vassa tänder. På huvudet hade den ett par märkliga kammar. Dessa var nog till för uppvisning under parningen. Det är möjligt att Dilophosaurus använde sina kloförseda ben och fingrar för att döda sitt byte. Dess byten bestod troligen av Heterodontosaurus, Scutellosaurus, Anchisaurier och prosauropoder.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Dilophosaurus dök 1993 upp i den första Jurassic Park-filmen. Där är den ett giftigt djur, som spottar saliv i ögonen på sina byten så att dessa blir blinda, och sedan drabbas av förlamning. Då har Dilophosaurus också ett segel runt nacken som överraskar bytet, men dessa drag är förmodligen fantasi. En mer korrekt skildring av Dilophosaurus var i Discovery Channels TV-program When Dinosaurs Roamed America 2001.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.exempelbanken.se/system/documents/980191441/original/3228_vallakra.pdf