Dilsa Demirbag-Sten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten (17613367315).jpg
Född10 oktober 1969 (50 år)
Kirwan i provinsen Elâzığ i sydöstra Turkiet
MedborgarskapSvensk[1]
Utbildad vidStockholms universitet Blue pencil.svg
SysselsättningJournalist, skribent, TV-programledare
SläktingarDilba (syskon)
Dilnarin Demirbag (syskon)
Redigera Wikidata

Dilsa Demirbag-Sten (uttalas di'lsja), född Dilşa Demirbağ den 10 oktober 1969 i Kirwan i provinsen Elâzığ i sydöstra Turkiet, är en svensk författare och frilansjournalist. Hon har kurdisk bakgrund.[2] 2011 grundade hon stiftelsen Berättarministeriet där hon sedan dess är generalsekreterare[3].

Hon blir ofta anlitad som moderator och debattör i frågor kring utbildning, integration, hedersvåld och kvinnors rättigheter. Tidigare skrev hon återkommande för Dagens Nyheter, Expressen och Östgöta Correspondenten.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Demirbag-Sten kom till Sverige 1976 som sexåring och växte upp i Uppsala och Karlstad. Hon blev mot sin vilja bortförlovad i tidig ålder. Demirbag-Sten bröt förlovningen och undkom ett tvångsäktenskap. Hon flyttade till Stockholm, där hon bland annat arbetade åt Riksteatern, Amnesty och blev sakkunnig åt integrationsminister Leif Blomberg. Hon har engagerat sig i kampen mot kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld. Demirbag-Sten är politiskt liberal och islamkritiker. Hon har varit engagerad i föreningen Humanisterna och säger sig verka för ett sekulärt, demokratiskt och jämställt samhälle.

Dilsa Demirbag-Sten är syster till artisterna Dilba och Dilnarin samt Dilber och Azad. Till för bara en generation sedan bodde hennes stam Bertiyan i tält uppe i bergen. Under sommarhalvåret bodde de i bergstrakterna runt Bingöltrakterna, vid Eufrats källor. Demirbag-Sten har vid flera tillfällen skrivit om det armeniska folkmordet som kurderna deltog i.

Dilsa Demirbag-Sten har tidigare varit ledamot i Globaliseringsrådet och suttit i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter. Demirbag-Sten är styrelseledamot i AllBright[2] och har tidigare varit styrelseledamot i Riksteatern, Svenska Institutet, Linnéuniversitetet, Röda Korset, Humanisterna samt tankesmedjan FORES.

Den 22 juni 1999 och den 13 juli 2011 var hon sommarpratare i P1. Dilsa Demirbag-Sten har också varit programledare i TV8 och för Ring P1.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Libris, 26 mars 2018, läst: 24 augusti 2018
  2. ^ Demirbag-Sten, Dilsa. Stamtavlor. Månpocket, 2005
  3. ^ Medarbetare > Berättarministeriet”. Berättarministeriet. https://www.berattarministeriet.se/om-oss/medarbetare/. Läst 10 mars 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]