Dilsa Demirbag-Sten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dilsa Demirbag Sten)
Hoppa till: navigering, sök
Dilsa Demirbag-Sten (2009).

Dilsa Demirbag-Sten (uttalas di'lsja), född Dilşa Demirbağ 10 oktober 1969, är en svensk författare och frilansjournalist. Hon har kurdisk bakgrund och är född i sydöstra Turkiet.[1] Hon har blivit anlitad som debattör i frågor kring integration, hedersmord och kvinnors rättigheter. Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter, Expressen och Östgöta Correspondenten.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Demirbag-Sten kom till Sverige 1976 som sexåring och växte upp i Uppsala och Karlstad. Hon blev bortförlovad i tidig ålder mot sin vilja. Demirbag-Sten bröt förlovningen och undkom ett tvångsäktenskap. Hon flyttade till Stockholm, där hon bland annat jobbade åt Riksteatern, Amnesty och blev sakkunnig åt integrationsminister Leif Blomberg. Hon har engagerat sig i kampen mot kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld. Demirbag-Sten är politiskt liberal och islamkritiker. Hon är engagerad i föreningen Humanisterna och säger sig verka för ett sekulärt, demokratiskt och jämställt samhälle.

Demirbag-Sten kommer från en kurdisk familj. Dilsa Demirbag-Sten är syster till artisterna Dilba och Dilnarin samt Dilber och Azad. Till för bara en generation sedan bodde hennes stam Bertiyan i tält uppe i bergen. De bodde under sommarhalvåret i bergstrakterna runt Bingöltrakterna, vid floden Eufrats källor. Demirbag-Sten har vid flera tillfällen skrivit om det armeniska folkmordet som kurderna deltog i.

Dilsa Demirbag-Sten var ledamot i Globaliseringsrådet och har tidigare varit ledamot i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter. Demirbag-Sten är styrelseledamot i AllBright[2] och har tidigare varit styrelseledamot i Riksteatern, Svenska Institutet, Linnéuniversitetet, Humanisterna samt tankesmedjan FORES. Den 20 november 2002 belönades Dilsa Demirbag-Sten med Axel och Margret Ax:son Johnson stiftelsens stipendium på 100 000 kr.

Dilsa Demirbag-Sten lämnade sitt styrelseuppdrag på Röda Korset 6 februari 2010. Styrelsen var då starkt ifrågasatt efter bl.a. kommunikationschefen Johan af Donner svindlat Röda Korset på miljonbelopp och Bengt Westerbergs arvode på 68 500 kronor i månaden.

Sedan 2010 är Demirbag-Sten verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Den 13 juli 2011 var hon sommarpratare i P1.

Hon var 2012 års mottagare av Torgny Segerstedts frihetspenna och utsågs samma år till Årets alumn vid Karlstads universitet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Demirbag-Sten, Dilsa. Stamtavlor. Månpocket, 2005
  2. ^ ”Vi är AllBright — AllBright”. http://www.allbright.se/omallbright/. Läst 25 juni 2016. 
  3. ^ Journalisten.se 29 okt 2012: Frihetspennan till Dilsa Demirbag-Sten, läst 1 nov 2012
  4. ^ TorgnySegerstedt.se Frihetspennan, läst 1 nov 2012