Jolle

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dinge)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En jolle firas ned från dävert

Jolle även joll eller på västkusten dinge är en mindre öppen roddbåt (försedd med akterspegel) . Även mindre livbåtar som förvaras ombord brukar också benämnas för jolle. En jolle kan också vara en släpjolle, till båt eller mindre fartyg. Jollen kan hänga i en dävert eller ligga i ett båtskrå, jollen används som skeppsbåt vid ankring eller på redden eller vid förflyttning i hamnar. Jollen skall inte förväxlas med jullen som är en helt annan båttyp.

Segeljolle[redigera | redigera wikitext]

Segeljolle är en öppen segelbåt med centerbord i stället för fast köl. Segeljollar finns med akterspegel som en Contender samt spetsgattade lik en B-kanot. Det finns både enmansjollar lik OK-jolle, optimistjolle eller tvåmansjollar, som en 49er eller 470. Segeljollar använts ofta för kappsegling.

Contender, enmansjolle
Två olika typer av jollar. Från vänster, A-Cat, Snipe, och en kölbåt av typen CB66 Racer.
En A-Cat Katamaran

Dinge[redigera | redigera wikitext]

Dinge är en liten roddbåt som är en följebåt till en större båt eller fartyg. Dingen kan antingen hänga i en dävert eller ligga i ett båtskrå samt även bogseras efter den större båten. Dingen används som skeppsbåt för att ta sig runt i hamnar eller när man ankrat på redden.

En dinge på skonaren Adventuress

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]