Diplomacy

Från Wikipedia

Diplomacy är ett sällskapsspel skapat av Allan Calhamer 1958, som även har publicerats av Avalon Hill i ett antal utgåvor. Det svenska företaget Paradox Interactive har släppt en datorversion av spelet.

Deltagarna i spelet representerar varsin stormakt i första världskrigets Europa: Österrike-Ungern, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Ryssland och Turkiet. Målet är att kontrollera en majoritet av kartans industriella centra, för att på så sätt uppnå världsherravälde. För att komma någonvart måste man som spelare söka upprätta allianser med de andra spelarna, och större delen av spelandet sker inte vid spelbrädet utan i enskilda överläggningar.

En känd diplomacyspelare var John F. Kennedy.

Internationella turneringar[redigera | redigera wikitext]

Det anordnas flera olika tävlingar i Diplomacy internationellt, såväl för singelspelare som i lag. Bland svenska insatser märks särskilt en VM-titel (Christian Dreyer, 1999), tre andraplaceringar (Leif Bergman 1996, 1999 och Roger Edblom 1997) och en tredjeplacering (Björn von Knorring 1996).[1] År 2000 kunde dessutom Leif Bergman titulera sig europeisk mästare. I juli 2017 fanns elva svenskar bland de 100 högst rankade i världen.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]