Dirk Bogarde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dirk Bogarde
Dirk Bogarde Hallmark Hall of Fame.JPG
Född28 mars 1921[1][2][3]
West Hampstead
Död8 maj 1999 (78 år)
Chelsea
NationalitetBrittisk
Alma materChelsea College of Art and Design Blue pencil.svg
SysselsättningSkådespelare[4], manusförfattare, journalist, scenskådespelare, översättare, självbiograf, filmskådespelare, skribent
BefattningJurypresident vid Filmfestivalen i Cannes (1984–1984)
UtmärkelserKommendör av Arts et Lettres-orden
Officer av Arts et Lettres-orden
Webbplatsdirkbogarde.co.uk/
Redigera Wikidata
Dirk Bogarde och Jane Birkin i Cannes 1990.

Sir Dirk Bogarde, född Derek Jules Gaspard Ulric Niven van den Bogaerde den 28 mars 1921 i Hampstead i London, död 8 maj 1999 i Chelsea i London, var en brittisk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bogardes egentliga dopnamn var Derek Jules Gaspard Ulric Niven van den Bogaerde. Han föddes i en taxi i en förort till London, som son i en engelsk-nederländsk familj.

Bogarde deltog under andra världskriget i den brittiska arméns underrättelsetjänst, varefter han sökte sig till filmindustrin. Hans allmänt trevliga utseende hjälpte honom och han fick 1950 sin första stora roll i en kriminalfilm där han spelade rollen som gangstern, som sköt en poliskonstapel, men det var hans rollprestation i Doktorn i huset (1954, efter Richard Gordons roman), som gjorde honom till stjärna.

Från 1960-talet alternerade han mellan kommersiella och seriösa lågbudgetfilmer av ekonomiska respektive konstnärliga skäl. Under denna tid blev han prisad karaktärsskådespelare efter, bland andra, filmerna Betjänten, För kung och fosterland, Döden i Venedig och Dubbelgångaren. Bogarde använde ett stramt, men uttrycksfullt spel och enligt vissa[vilka?] en ständig närvaro.

En intressant detalj är att nästan alla filmer och bilder visar Bogarde i vänsterprofil, eftersom hans andra ansiktshalva inte var lika balanserad, och han ville alltid se stilig ut. Själv var han mest nöjd med rollen som von Aschenbach (vit kostym och vit panamahatt) i Döden i Venedig.

När Bogarde såg Rainer Werner Fassbinders Dubbelgångaren var han lyrisk och trodde på storslam i Cannes för regissören och för sig själv. Väl där fick han se en obegripligt klippt film som ingen förstod. Fassbinder sade till den samlade pressen att det var hans självmordsbrev. Bogarde lämnade Cannes och återvände inte till filmindustrin på tolv år.

Strax satte han igång att skriva böcker, men i sin första självbiografi gjorde han misstaget att skriva sin adress, vilket betydde ett stort antal autografjägare på dörrmattan. Det blev sju delar av självbiografin, alla skrivna som vore de romaner.

Han avslutade sin filmkarriär 1991 som en döende fader i Daddy Nostalgie. Många har trott att han var homosexuell, dels på grund av några roller han spelat, dels för att han aldrig gifte sig. Själv sade han att han avskydde ägande och tyckte om att vara för sig själv.

Bogarde adlades 1992.

Filmografi i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 27 april 2014, licens: CC0
  2. ^ data.bnf.fr : open data platform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: licence ouverte
  3. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online: biography/Dirk-Bogardetopic/Britannica-Online, omnämnd som: Sir Dirk Bogarde, läst: 9 oktober 2017
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 24 juni 2015, licens: CC0

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]