Disablot

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Illustrationen "Disarblot" av August Malmström visar 1800-talets föreställning av ett forntida blot.
Nutida disablot vid ett flyttblock i Västergötland.

Disablot var som namnet säger ett blot, en offerhögtid, till disernas, kvinnliga gudomars, ära. Disablot firades i det förkristna Norden under vintern för att försäkra en god skörd under det kommande året. Berömt var det stora disablot som hölls i Gamla Uppsala i februari i samband med distinget. Anledningen till att hålla ett blot och ting samtidigt var att det samlades människor till båda, vilket hjälpte både kommers och samspel inom samhället.

Beskrivningar av disablotet återfinns i flera isländska sagor: Egil Skallagrimssons saga, Hervarar saga och Heimskringla.

Disablotet i nutid[redigera | redigera wikitext]

Traditionellt sett finns inga andra belägg för att Disablotet någonsin firats vid någon annan tidpunkt än kring Distinget och Disa-dagen i början av Februari. Inom den sk "Forn Sed" rörelsen har det gjorts försök att på ett ohistoriskt sätt och helt utan vetenskapliga belägg knyta an till Alla hjärtans dag 14 februari, vilket dock är mer "New Age" än Hedendom eller Asatro. Bruken varierar, men blotet riktar sig gärna till kvinnliga makter som diser, gudinnor, fylgjor och anmödrar. Disablot skall dock inte förväxlas med det sk Vanadis-blotet senare under Våren, vilket hyllar Freja och Vanerna


Se även

Källor[redigera | redigera wikitext]