Disentis/Mustér

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För landskapet Disentis, se Cadi.
Disentis/Mustér
rätoromanskaVischnaunca da Mustér
Kommun
Centralorten Mustér med klostret Disentis
Centralorten Mustér med klostret Disentis
Disentis Muster wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Surselva
Yta 90,99 km²[1]
Folkmängd 2 058 (2014-12-31)[2]
Befolkningstäthet 23 invånare/km²
Kommunkod 3982
Officiellt språk rätoromanska
Karte Gemeinde Disentis Mustér 2016.png
Webbplats: http://www.disentis.ch/

Mustér (rätoromanska) eller Disentis (tyska), officiellt Disentis/Mustér, är en kommun i regionen Surselva i den schweiziska kantonen Graubünden.

Mustér ligger i den övre del av Surselva som kallas Cadi. Den består av dels huvudorten Mustér, som är centrum för hela Cadi, dels ett antal mindre byar såsom Acletta, Cavardiras, Disla, Funs, Clavaniev, Mompé Medel, Mompé Tujetsch och Segnes.[3]

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det officiella språket är surselvisk rätoromanska, vilket är modersmål för de allra flesta. Numera finns dock en betydande tyskspråkig minoritet som utgör ungefär en femtedel av invånarna.

Religion[redigera | redigera wikitext]

De flesta i Mustér är av tradition katoliker. Genom inflyttning har i modern tid en reformert minoritet uppstått, som har en egen kyrka från 1999.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mustér har som samhälle vuxit upp kring ett än idag existerande benediktinkloster. Det grundades år 720 och har varit ett betydelsefullt politiskt och kulturellt centrum genom historien. Idag har det betydelse främst som skolcentrum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz: Uppgifter om befolkning i databanken
  3. ^ Adolf Collenberg. ”Disentis/Mustér”. Dictionnaire historique de la Suisse. http://www.hls-dhs-dss.ch/textes/f/F1614.php. Läst 16 juni 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]