Diskussion:Vice statsminister

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vice statsminister (Danmark)[redigera | redigera wikitext]

Före utnämningen av Regeringen Thorning-Schmidt spekulerades det om vem som blir vice statsminister. Enligt förhandsuppgifter skulle Margrethe Vestager få posten men jag har inte sett ryktet ha blivit bekräftat någonstans.[1] Efter ryktet om Vestager uppstod det ett nytt rykte, nämligen att posten slopas. Är det det här som gäller?[2] Prematureburial 4 oktober 2011 kl. 10.24 (CEST)

Jag antar att de danska medierna kommer automatiskt att kalla nr 2 i successionsordningen "vice statsminister" även om Thorning-Schmidt och Vestager inte skulle ha kommit överens om ett arrangemang med vice statsminister. Om och när artikeln da:Statsrådsrækkefølge uppdateras, lär det komma fram vem som blev nr 2 efter Lars Barfoed. Prematureburial 4 oktober 2011 kl. 10.31 (CEST)
Uppgiften på enwp om Vestager som Helle Thorning-Schmidts ställföreträdare härstammar från den danska regeringens webbplats där ordningen av ministrarna förmodas vara enligt successionsordningen.[3] Prematureburial 5 oktober 2011 kl. 09.25 (CEST)

Globalt perspektiv[redigera | redigera wikitext]

I detta fall är det globala perspektivet ett nordiskt perspektiv, då benämningen statsminister syftar på en regeringschef i ett nordiskt land. Det är inte perspektivet det är fel på. Jag har inte hittat några uppgifter om Islands vice statsminister; gällande Norge har det funnits en vice statsminister i vissa regeringar men i de flesta fall då Norges utrikesminister är nr 2 brukar man inte titeln. Prematureburial 4 oktober 2011 kl. 10.42 (CEST)

Vice statsminister (Island)[redigera | redigera wikitext]

Om någon som kan isländska och är insatt i det isländska samhället kan kolla läget med statsministerns ställföreträdare, kunde artikeln bli komplett. Det som jag har hittat på enwp innehåller inga tecken på någon vice statsminister i Islands regering. Därför misstänker jag att situationen där liknar den norska men kan inte komplettera artikeln gällande Island utan källor. Jag tar ändå bort mallen globalt men det behövs fortfarande information om Island. Prematureburial 5 oktober 2011 kl. 09.19 (CEST)