Disneyland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Disneyland
Sleeping Beauty Castle DLR.jpg
Törnrosa-slottet.
PlatsAnaheim, Kalifornien, USA USA
Öppningsdatum17 juli 1955

Disneyland är en nöjespark belägen i Anaheim, Kalifornien, USA. Parken ägs och drivs av The Walt Disney Company. Den bygger på Walt Disneys skapelser och är en av världens mest kända nöjesparker och även en av de mest besökta. Man räknar med att över 500 miljoner människor besökt parken sedan den invigdes den 17 juli 1955.

Många människor skrev brev till Disney och frågade om de skulle kunna besöka hans studio och se sina favoritkaraktärer, men han insåg att en filmstudio inte var så mycket att se för allmänheten. I stället kom han på idén att skapa en nöjespark där hans figurer kunde beskådas. Den ursprungliga planen var att anlägga en park vid studion i Burbank med statyetter. Men planer på en riktig park med även andra attraktioner tog form. Detta skulle utvecklas till Disneyland.

Den 17 juli 1955 visades parken för pressen och den 18 juli fick allmänheten komma in för första gången. Folk började köa redan klockan två på morgonen. Men invigningen var rena katastrofen. Det kom för många besökare på grund av att falska biljetter hade försålts. Fantasyland hade fått stängas på grund av en gasläcka. Det rådde värmebölja och det var närapå 40 grader varmt. Kvinnor med högklackade skor blev fast i den smältande asfalten. Rörmokarna gick i strejk, så det hittades inte många platser där man kunde dricka vatten i värmen. En av Disneylands sponsorer var Pepsi, och många arga besökare antog att bristen på vatten var ett sätt att försöka sälja mer läsk än vatten. Walt Disney kallade själv invigningen för "Svarta söndagen", men det gick bra ändå. 1965, tio år efter öppnandet, hade man haft 50 miljoner besökare.

Disneyland har stängts för allmänheten tre gånger sedan invigningen: efter mordet på dåvarande presidenten John F. Kennedy 1963, efter 11 september-attackerna 2001 och i maj 2005 för att kunna förbereda 50-årsjubileet av parkens öppnande.

Idag finns flera parker över hela världen som bygger på Disneys karaktärer, bland annat i Paris, Orlando, Tokyo Disneyland och Hong Kong Disney.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]