Hoppa till innehållet

Disneytajm

Från Wikipedia
Disneytajm
GenreAnimerat
ProgramledareLasse Åberg (1987)
Rolf Arsenius (1988)
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning5 september 1987–4 augusti 1988
Statusavslutad

Disneytajm var ett svenskt barn- och ungdomsprogram som visades i SVT från 5 september 1987 till 4 augusti 1988.[1][2] Programledare 1987 var Lasse Åberg som 1988 ersattes av programhallåan Rolf Arsenius. Programmet varade mellan 50 och 60 minuter och innehöll kortfilmer, reportage och en svartvit serie. Disneyfilmer med Kalle Anka, Musse Pigg, Långben, Pluto och Zorro visades i programmet. Det presenterades även historik om de tecknade kortfilmerna. Programmet avslutades nästan alltid med den svartvita TV-serien Zorro (1957-1959) med Guy Williams i huvudrollen.

Programmets signaturmelodi under Lasse Åbergs tid var Aracuans sång från kortfilmen Kalle Anka i djungeln som visas på julafton. Under Rolf Arsenius tid användes i stället en något omarbetad version av Baroque Hoedown.

Ett ofta förekommande inslag under Lasse Åbergs tid var en scen ur Kalle Anka reser västerut (Dude Duck) från 1951. I kortfilmen ska Kalle delta i en ridutflykt, men blir tilldelad en häst som föredrar sköna damer framför ilskna ankor. I ett försök att undkomma Kalle klär hästen ut sig till en ko och säger muu med en lustig accent. Mu-scenen var Lasse Åbergs personliga favorit, och visades därför flera gånger under programserien.

Ett tidigare Disney-program i svensk TV hette "Walt Disney: En trollkarl och hans värld", två programavsnitt som varade i 1 och en halv timme, 25-31 december 1978.

År 1991 började Sveriges Television visa Disneydags, och 1992-1993 visades istället Disneyklubben.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]