Doc Martin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Doc Martin
Roscarrock Hill, Port Isaac - geograph.org.uk - 1629211.jpg
Port Isaac, Cornwall är seriens Portwenn, med Fern Cottage som doktorns mottagning.
Skapad avDominic Minghella
MedverkandeMartin Clunes
Caroline Catz
Ian McNeice
Selina Cadell
Stephanie Cole
Katherine Parkinson
Eileen Atkins
MusikColin Towns
Antal avsnitt79
Längd (per avsnitt)ca 50 minuter
Antal säsonger10
LandStorbritannien
Språkengelska
Produktion
ProduktionsbolagITV
ProducentPhilippa Braithwaite
Sändning
OriginalkanalITV1
Originalvisning2004–2022
Statusavslutad
Officiell webbplats
IMDb Yle Arenan

Doc Martin är en brittisk TV-serie från 2004 producerad av ITV Studios. Den består av tio säsonger med totalt 79 avsnitt. Seriens producent är Philippa Braithwaite och titelrollen spelas av hennes make Martin Clunes.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Doktor Martin Ellingham utvecklar blodfobi och kan därför inte längre arbeta som kirurg. Han flyttar från London till den lilla kuststaden Portwenn i Cornwall för att istället bli husläkare. Doktor Ellingham saknar social kompetens och uppfattas som burdus då han säger vad han tycker utan några som helst försköningar. Vänskapligt småprat ser han som slöseri med tid. Han får det inte lätt i byn där invånarna ser honom som en snobb och han blir ofta föremål för skratt från byborna. Själv vill han bli tilltalad som doktor Ellingham men de flesta i byn envisas med att kalla honom för Doc Martin. Det är också en kärlekshistoria mellan doktor Ellingham och Louisa Glasson. Det går inte smärtfritt, mycket beroende på Martins oförmåga att föra sig i sociala sammanhang.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Doc Martin skapades av Dominic Minghella – Ellingham är ett anagram på Minghella – baserad på Martin Clunes rollfigur doktor Martin Bamford i filmen Saving Grace från 2000. Det gjordes också två TV-filmer – av de sex som hade planerats – Doc Martin från 2001 och Doc Martin and the Legend of the Cloutie från 2003, där doktorn fortfarande är Martin Bamford, innan konceptet fick sin nya form.[1] Serien har gått i tio säsonger med ett specialavsnitt i långfilmsformat; totalt 79 avsnitt gjordes. I Storbritannien visas serien av ITV, i Sverige av Kanal 9 och Hallmark Channel, senare på TV8 och av streamingtjänsten Acorn TV.[2] Gästskådespelare som gjort insatser i serien är bland andra Sigourney Weaver, Caroline Quentin, Tom Conti och Claire Bloom. I det säsongsavslutande långfilmslånga avsnittet i andra säsongen medverkar Kenneth Cranham och Chris O'Dowd.

Skådespelare (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]