Doggerland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Doggerlands troliga utsträckning för 10 000 år sedan, med övriga landområden i sin nuvarande utsträckning.

Doggerland var ett landområde i södra Nordsjön under den senaste istiden och flera tusen år efter istidens slut. Landmassan utgjorde landförbindelse mellan Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Danmark fram till omkring 8000 år sedan och det var troligtvis via denna människan tog sig till de brittiska öarna. För ungefär 18.000 år sedan hade Doggerland landförbindelse ända upp till dagens Shetlandsöar och nära den norska kusten.[1]

Försvinnande[redigera | redigera wikitext]

Under den senaste istiden var en stor del av norra Europa täckt av inlandsis och havsnivån var ungefär 120 meter lägre än idag. I takt med att isarna smälte höjdes havsnivån, Doggerland blev en ö och försvann successivt i havet, bland annat i samband med en megatsunami som tros ha inträffat för omkring 8.200 år sedan, och sannolikt var förödande för områdets jägar- och fiskarbefolkning. Havsdjupet i området är idag i genomsnitt omkring nittio meter men Doggerlands högsta delar, Doggers bankar, är betydligt grundare, och där kunde människorna bo kvar längst, kanske till för 7.000 år sedan eller ännu senare.

Upptäckt och arkeologiska fynd[redigera | redigera wikitext]

Fiskare hade länge fått upp benbitar och liknande från områdena runt Doggers bankar utan att fästa någon större vikt vid dem. 1931 fastnade dock en hullingförsedd harpunspets i en trålares nät och det var då som vetenskapen fick upp ögonen för detta område.

Under 2000-talet har en rad arkeologiska fynd gjorts i samband med oljeborrning, bland annat fynd av neolitiska bosättningar, och en 40.000 år gammal Neandertalskalle.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nar-doggerland-gick-forlorat-i-havet/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]