Dolmar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Dolma” leder hit. För andra betydelser, se Dolma (olika betydelser).
För företaget Dolmar, se Dolmar GmbH. För andra betydelser, se dolme.
Detta är turkiska dolmar, yaprak, som är gjorda av vinblad.

Dolmar är ett samlingsnamn för en hel serie av maträtter där den gemensamma nämnaren är fyllningen, som består av ris och köttfärs, med varianter av kryddörter, gula linser med mera. Varianter av dolmar kan vara gjorda på till exempel vinblad, kålblad, fyllda tomater, auberginer, zucchini och paprika. De olika typerna av dolme tillagas också på liknande sätt, det vill säga genom att de först steks, och därefter kokas.

Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. Dolmar är i Sverige vanligast i form av kåldolmar, som kom till Sverige av Kungen Karl XII (1682-1718) och hans soldater som tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Namnet Dolma kommer från turkiskan som betyder att fylla i.

Sarma[redigera | redigera wikitext]

Sarma är en vanligt förekommande rätt i länderna på Balkan. Ursprungligen kommer den från Turkiet, och namnet härstammar av ordet Sarma som betyder att rulla på turkiska. Rätten består av köttfärs inrullad i surkålsblad. De berömda surkålskåldolmarna är idag en uppskattad maträtt i stora delar av (främst) centrala och östra Europa, bland annat Österrike och Tyskland. Ofta serveras sarma tillsammans med fläsk och extra surkål.

Vinbladsdolmar[redigera | redigera wikitext]

Vinbladsdolmar (eller vindolmar) är en maträtt som oftast äts som tillbehör till andra maträtter eller som plockmat i meze. Vindolmar tillagas framför allt av ris, vinblad, olivolja, citron och örter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]