Dolmar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Dolma” leder hit. För andra betydelser, se Dolma (olika betydelser).
För företaget Dolmar, se Dolmar GmbH. För andra betydelser, se dolme.
Detta är turkiska dolmar, yaprak, som är gjorda av vinblad.

Dolmar (turkiska: fyllning)[1] är ett samlingsnamn för en hel serie av maträtter där den gemensamma nämnaren är fyllningen, som består av ris och köttfärs, med varianter av kryddörter, gula linser med mera. Varianter av dolmar kan vara gjorda på till exempel vinblad, kålblad, fyllda tomater, auberginer, zucchini, lök och paprika. De olika typerna av dolme tillagas också på liknande sätt, det vill säga genom att de först steks, och därefter kokas.

Dolmar är husmanskost i Mellanöstern där det serveras sallad eller yoghurt till. Dolmar är i Sverige vanligt i form av kåldolmar, som kan ha kommit till Sverige genom kungen Karl XII (1682-1718) och hans soldater som i så fall tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket[2].

Rätten förekommer också snarlikt det svenska receptet i sydtysk husmanskost, även där serverad med potatis och lingonsylt, benämnda Bayrische Krautwickerl eller Kohlroulade. [3]

Kåldolmar förekommer även på samma sätt i Finland, [4] och i Norge, där de kallas kålrouletter.

Sarma[redigera | redigera wikitext]

Sarma är en vanligt förekommande rätt i länderna på Balkan. Ursprungligen kommer den från Turkiet, och namnet härstammar av ordet Sarma som betyder att rulla på turkiska. Rätten består av köttfärs inrullad i surkålsblad. De berömda surkålskåldolmarna är idag en uppskattad maträtt i stora delar av (främst) centrala och östra Europa, bland annat Österrike och Tyskland. Ofta serveras sarma tillsammans med fläsk och extra surkål.

Vinbladsdolmar[redigera | redigera wikitext]

Vinbladsdolmar (eller vindolmar) är en maträtt som oftast äts som tillbehör till andra maträtter eller som plockmat i meze. Vindolmar tillagas framför allt av ris, vinblad, olivolja, citron och örter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”dolma”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/dolma. Läst 7 december 2015. 
  2. ^ ”kåldolmar”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/k%C3%A5ldolmar. Läst 7 december 2015. 
  3. ^ Kohlrouladen mit Püree und Preiselbeeren” (på de). EAT SMARTER. http://eatsmarter.de/rezepte/kohlrouladen-mit-pueree-und-preiselbeeren-0. Läst 21 mars 2017. 
  4. ^ ”Kåldolmar | Recept | svenska.yle.fi”. svenska.yle.fi. https://svenska.yle.fi/recept/2006/02/05/kaldolmar. Läst 21 mars 2017.