Dolores Umbridge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Professor Umbridge är även namnet på en låt på soundtracket Harry Potter och Fenixorden.
Dolores Jane Umbridge
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och Fenixorden
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareImelda Staunton
Svensk dubbningAnna-Lotta Larsson
Anknytning
LojalitetTrolldomsministeriet
Information
Könkvinna

Dolores Jane Umbridge är en litterär figur från böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling. Hon var Hogwarts rektor, lärare i försvar mot svartkonster och överinkvisitor 19951996. Hon dyker upp första gången i den femte boken, Harry Potter och Fenixorden.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Åren 1995–1996 bedrev Umbridge ett skräckvälde på Hogwarts. Hon började som lärare i försvar mot svartkonster på höstterminen 1995, men utropades ganska snart som skolans överinkvisitor av Trolldomsministeriet. Det gav henne rätt att godtyckligt ändra i skolans reglemente och att granska de övriga lärarnas undervisning. Den första regeln Umbridge införde var förbud mot icke godkända klubbar och föreningar på skolan. På våren 1996 blev hon skolans rektor. Hon använde nästan tortyr (cruciatusförbannelsen) mot Harry Potter innan Hermione Granger stoppade henne. Umbridge tvingades till slut att avgå och Albus Dumbledore återinsattes som rektor.

Umbridge har en penna som skär upp handryggen när man skriver med den och använder skrivarens blod som bläck, se Umbridges penna. Harry tyckte att Snape hade fått en stark konkurrent till platsen om sämsta läraren.

Hennes undervisning i försvar mot svartkonster var enbart teoretisk. De elever som ifrågasatte detta blev ignorerade, överlägset bemötta eller fick strafftjänstgöring. Några elever startade därför egen undervisning i försvar mot svartkonster med Harry som lärare, de kallade sig Dumbledores armé.

I Harry Potter och dödsrelikerna tar Harry sig in till Umbridges kontor inne på Trolldomsministeriet. Detta eftersom Umbridge tagit emot en medaljong från Mundungus Fletcher som muta. Denna medaljong var Salazar Slytherins medaljong som då var en av Voldemorts horrokruxer. Han tog också den döde Alastor Moodys öga, som det är okänt hur Umbridge fått tag i.

I en intervju har J.K. Rowling avslöjat att Umbridge nu sitter på Azkaban för brott mot mugglarfödda.[1]

Förnamnet Dolores[redigera | redigera wikitext]

Umbridges förnamn, Dolores, är inte helt godtyckligt valt, utan är – passande nog – spanska för ”smärtor”. Även efternamnet har en dubbelbetydelse, genom att uttalet är det samma som för det engelska ordet ”umbrage” = "anstöt".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju på Bloomsbury.com Arkiverad 6 januari 2008 hämtat från the Wayback Machine.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Barty Crouch Jr.
förklädd som
Alastor Moody
Hogwarts lärare i försvar mot svartkonster
augusti 1995juni 1996
Efterträdare:
Severus Snape
Företrädare:
Albus Dumbledore
Hogwarts rektor
våren 1996juni 1996
Efterträdare:
Albus Dumbledore