Domafolket

Från Wikipedia
Doma (vadoma, wadoma, mudoma)
Inom Domafolket i Zimbabwe är detta en vanligt sport. Det är en uråldrig Karanga-sport där män och små pojkar tävlar på sina pinnar.
Regioner med betydande antal
Zimbabwe Zimbabwe
Språk

Dema, Shona

Besläktade folkgrupper

Doma, även Vadoma, Wadoma (singular Mudoma) är en shonatalande stam av bantufolket[1] som lever i västra Zimbabwe, och i synnerhet i distrikten Urungwe och SipoliloZambeziflodens floddal. De har inte mycket kontakt med bantufolkets majoritet.

Arvseffekter[redigera | redigera wikitext]

En majoritet av stammen har något som kallas ektrodaktyli där de tre mellersta tårna inte finns och de två yttre är inåtsvängda, vilket resulterar i att stammen är känd som den "tvåtåade" eller "strutsfotade" stammen.

Tillståndet är ett dominant anlag som är ett resultat av en mutation på kromosom nummer sju. Det rapporteras att de som har tillståndet inte är handikappade utan väl integrerade i stammen, och att det kan hjälpa till vid trädklättring. Kalanga från Kalahariöken har också ett antal medlemmar med ektrodaktyli, och dessa kan vara besläktade.

Vadoma är ett vanligt exempel på arvseffekter på små populationsstorlekar på genetiska defekter och mutationer. På grund av Vadomas stams isolering har de utvecklat och behållet ektdodaktyli, och på grund av den jämförelsevis lilla genbanken är tillståndet mycket vanligare än på andra ställen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Project, Joshua. ”Doma, Vadoma in Zimbabwe” (på engelska). joshuaproject.net. https://joshuaproject.net/people_groups/20657/ZI. Läst 12 februari 2023. 

Källor[redigera | redigera wikitext]