Yttersta domen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Domedagen)
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se Den yttersta domen (film).
Yttersta domen, fresk av Michelangelo i Sixtinska kapellet

Yttersta domen eller Domedagen är tanken på en slutgiltig dom för alla människor som förutsätter ett linjärt tidsbegrepp, enligt vilket historien har en början och ett slut. Den teologiska studien av domedagen kallas för eskatologi (läran om de yttersta tingen).

Fullt utvecklad uppträder teorin om yttersta domen för första gången i persisk religion och övertogs av judendomen. I evangelierna talar Jesus om den förestående domen, då Människosonen skall komma på himmelens skyar och skilja de onda från de goda. Den yttersta domen behandlas även i Bibelns sista bok; Uppenbarelseboken. Förväntningar om att domen nalkas har tidvis spelat en stor roll i kristet tänkande. Även inom islam finns tanken. Dagen kallas Yawm al-Qiyamah, som bokstavligen översätts till just "Domedagen" (Domens dag).

Yttersta domen är även namnet på en fresk i Sixtinska kapellet, utförd av Michelangelo Buonarroti mellan 1534 och 1541.

På det personliga planet brukas ibland termen kermoros för en grym död förknippad med en dom, efter den grekiska dödsgudinnan Keres, som utdelade våldsam död och moros, persoifikationen av hotande undergång i den grekiska mytologin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]