Domenichino

Från Wikipedia
Domenichino
(Domenico Zampieri)
FödelsenamnDomenico Zampieri
Född21 oktober 1581
Bologna
Död6 april 1641 (59 år)
Neapel
Konstnärskap
År aktiv1602–1641
FältMåleri
MotivKristna motiv, mytologiska motiv, porträtt
RörelseBarocken
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Domenichino, egentligen Domenico Zampieri, född 21 oktober 1581 i Bologna, död 6 april 1641 i Neapel, var en italiensk målare, verksam i Rom.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Domenichino var först elev till Denis Calvaert och senare Annibale Carracci. Som medhjälpare till dessa arbetade han efter 1602 med dekorerandet av Palazzo Farnese i Rom. Här mottog han snart självständiga uppdrag och utförde fresker i flera romerska kyrkor samt i Villa Belvedere vid Frascati. Omkring 1620 tillkom hans främsta arbeten på detta område; framställningar i San Luigi dei Francesi och i Santa Maria in Trastevere där han visar sig som en betydande monumentalkonstnär. Den grandiosa freskcykeln i Sant'Andrea della Valle har ansetts som en av barockens främsta dekorativa verk. I detta arbete märks särskilt de fyra evangelisterna under kupolen.

I motsats till Pietro da Cortona och hans krets strävade Domenichino efter klarhet, lugn och jämvikt i sina tavlor. I sina oljemålningar arbetade han med stiliseringar av naturen i stora, rena linjer, något som fick betydelse för den framtida konsten, och influerade bland andra Nicolas Poussin. Domenichino var i Rom den ledande företrädaren för Bolognaskolan, men visar samtidigt i sina religiösa bilder, såsom den kända Hieronymus kommunion (1614 i Vatikanens pinakotek) sitt oberoende av skolan. Av hans mytologiska motiv märks främst den 1621 målade Dianas jakt i Villa Borghese. Som porträttör var Domenichino inte minst betydande. Från 1621 var han även Vatikanens arkitekt. Han kallades 1631 till Neapel; hans där tillkomna fresker visar dock en avmattning ur konstnärligt hänseende.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]