Don Draper

Från Wikipedia
Don Draper spelas av Jon Hamm.

Donald Francis "Don" Draper är en fiktiv rollfigur spelad av Jon Hamm i den amerikanska TV-serien Mad Men.

Draper är seriens huvudfigur, född 1 juni 1926. Han är en drickande, kedjerökande chef med ett dunkelt förflutet som lyckats inom reklambranschen. Han är först Creative Directorreklambyrån Sterling Cooper och blir senare en av grundarna till byrån Sterling Cooper Draper Pryce. Drapers riktiga namn är Richard Whitman och detaljer om hans liv ges under seriens gång. Han föddes i Illinois som son till en 22-årig prostituerad kvinna som dog i barnsäng. Han tas senare omhand av sin biologiska far Archibald "Archie" Whitman och styvmodern Abigail. Senare får han en halvbror i Adam. När Don Draper är tio år gammal dör hans far efter att ha blivit sparkad i ansiktet av en häst. Styvmodern flyttar då med sönerna till Pennsylvania och de får en styvfar i "Uncle Mac". Det framkommer också att hans far Archibald gav honom rejält med stryk och att hans styvmor kallade honom "horungen".

Draper gick aldrig klart high school och lämnade föräldrahemmet i 20-årsåldern och skrev in sig i armén och skickades till Koreakriget. Där ställdes han under den riktiga Donald F. Drapers befäl för att bygga upp ett fältsjukhus. När fienden attackerar med artilleri dör den riktiga Draper varpå Whitman byter namnbrickor och antar identiteten som Donald Draper. Han lyckas undvika att träffa den egna familjen då han eskorterar kistan till familjen Whitman. Han blir senare uppsökt av Anna Draper, den riktiga Don Drapers fru, och de blir nära vänner.

Hans rollfigurs uppgång sker i början av 1950-talet. Han möter Roger Sterling då han arbetar som pälsförsäljare och försöker övertyga honom om sina kvalitéer för att jobba på Sterling Cooper. Han blir så småningom Creative Director.

Han var tidigare gift med Elizabeth "Betty" Draper som han har tre barn med. Under säsong tre separerar de och han gifter senare om sig med Megan Calvet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Don Draper, tidigare version.