Doris Humphrey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Doris Humphrey, född 17 oktober 1895, död 29 december 1958, var en amerikansk dansare och koreograf

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Doris Humphrey föddes i Oak Park utanför Chicago. Doris Humphreys pappa Horace Buckingham Humphrey var journalist och var också en kort tid hotellchef, och hennes mamma Julia Ellen Wells var konsertpianist. Doris Humphrey visade intresse för dans vid ung ålder. Hennes mamma upptäckte hennes talang och ordnade balettlektioner för dottern.

Humphreys inspiration från dans kom från Mary Wood Hinman som var lärare på skolan Humphrey gick på från förskolan till high school. I tidigt skede dök det upp en chans för Doris Humphrey att få var med i en konsertgrupp som dansare. Vid hennes sida var mamman Julia som mentor och ackompanist.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Vid 18 års ålder öppnade Doris en dansskola i Oak park. Skolan blev en succé och erbjöd klassisk och gymnastisk dans.

Lite senare rekommenderades hon av Mary Wood Hinman att åka till Los Angeles och ta lite sommarkurser vid den välkända skolan Denishawn skolan. Hennes talang blev uppmärksammad och det gav henne olika solon i olika föreställningar och för att hon skulle kunna försörja sig själv fick hon även leda danskurser. Det betydde att hon inom de närmsta tio åren blev bunden till Denishawn skolan.

Miss Ruth vid Denishawnskolan var den som uppmuntrade Doris att själv börja koreografera och hennes första komposition var Valse Caprice också känd som scarfdansen. Tätt följt efter Valse Caprice satte hon upp Soaring, som sätts upp än idag.

1928 bröt sig Doris och Charles Weidman sig loss från Denishawnskolan och de bosatte sig i New York och blev de nya ledarna för den radikala nya dansform som kom att kallas modern danse Doris sökte efter en lite djupare förståelse av rörelser och möjligheter till den mänskliga kroppen.

1958 gjorde hon sitt sista och mycket varaktiga bidrag med en bok the art of Making Dances där hon anger sina koreografiska principer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]