Downing Street

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Downing Street mot väster. Foreign and Commonwealth Office är till vänster, det röda huset är nr 12, de mörka husen är nr 11 och nr 10 (närmare, och delvis skymd), och byggnaden till höger är Barry-flygeln av Cabinet Office, som har sin huvudfasad mot Whitehall.

Downing Street är en sidogata i London, England som i över 200 år har inrymt officiella residens åt två av de högsta brittiska ministrarna: Förste skattkammarlord, ett ämbete nu synonymt med Storbritanniens premiärminister och Andre skattkammarlord, ett ämbete som innehas av finansministern. Premiärministerns officiella residens är 10 Downing Street, finansministerns officiella residens ligger granne, på nummer 11. Regeringens chefsinpiskare har officiellt residens på nummer 9.

Downing Street ligger i Whitehall i centrala London, ett par minuters promenad från Westminsterpalatset och lite längre bort från Buckingham Palace. Gatan anlades på 1680-talet av sir George Downing (1632-1689) på platsen för en herrgård som hette Hampden House. Husen på västra sidan av gatan revs på 1800-talet för att göra plats åt regeringskansliet, som nu upptas av Foreign and Commonwealth Office.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]