Dragan Vasiljković

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković ( i mitten)
Information
SmeknamnKapten Dragan (Serbiska: Kapetan Dragan)
Född12 december 1954
Belgrad; Serbien, Jugoslavien
DödN/A
LandSerbien

Dragan Vasiljković, född 12 december, 1954, med smeknamnet Kapetan Dragan, är grundare av den serbiska paramilitära enheten Knindže, och är för närvarande golfinstruktör i Australien. Han anklagas för krigsförbrytelser av Kroatien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dragan Vasiljković föddes 12 december, 1954 i en serbisk-ortodox familj i Belgrad. Hans far Zivorad dog i en motorcykelolycka när Dragan var ung. Han placerades på fosterhem då hans mor inte klarade att försörja tre barn. År 1967 flyttade han till tillsammans med sin mor och två syskon till Australien där han tog det nya namnet Daniel Snedden. Efter att ha gått ut gymnasiet i Melbourne arbetade han i en fotoaffär och tillbringade sedan fyra år i den Australiensiska arméns reservenhet 4th/19th Prince of Wales's Light Horse. Efter militärtjänsten jobbade han som vapeninstruktör i Afrika och Sydamerika.

Under upptakten till det kroatiska självständighetskriget återvände han till Balkan och grundade en specialenhet som löd under inrikesministeriet till den kortlivade självutnämnda serbiska republiken i Krajina (Republika Srpska Krajina). Enheten kallades Knindže, en sammanskrivning av Krajinas huvudstad Knin och Ninja. Under kriget grundade han den största NGO fonden för hjälp till krigets offer - Kapetan Dragans Fond. Efter kriget återvände han till Perth, Australien.

Under kosovokriget dök kapten Dragan upp i Serbien igen, den här gången som samordnare för Serbiens informationskrigföring. Han upprättade bland annat en datorcentral i Belgrad som länkades till sex olika centra runt om i Belgrad där ett tusental frivilliga studenter jobbade i skift med att översätta texter, debattera i chattrum och skapa nätverk med NATO-motståndare runt om i världen[1].

Dragan var också presidentkandidat för Serbien 1991, flög ett enmotorigt flygplan (PA32 N3507W) över atlanten 1990, har seglat jorden runt och är golfare med ensiffrigt handikapp[2].

Krigsförbrytelser[redigera | redigera wikitext]

Han anklagades av Kroatien för att i juni - juli 1991, i fästningen i Knins fängelse, och i februari 1993, i Bruška/Benkovac, ha torterat, slagit och dödad tillfångatagna medlemmar ur den kroatiska armén och polisen samt att som befälhavare för specialenheten i juli 1991 i Glina, i samarbete med befälhavaren för JNAs tankenhet, gjort upp en plan för att attackera och ta över polisstationen i Glina samt de närliggande byarna Gornji och Donji Viduševac. Under attacken skadades och förstördes, i strid med Genèvekonventionerna, civila byggnader, civilpersoner tvingades fly, deras tillhörigheter beslagtogs och civilpersoner skadades och dödades. Dessa anklagelser framfördes efter att tidningen The Australian skrivit en artikel om honom. Förhandlingar pågår för närvarande mellan Australien och Kroatien om Dragan ska utlämnas till Kroatien för en rättegång. Dragan sitter häktad i Australien i väntan på att förhandlingarna ska bli klara. År 2006 utlämnades han till Kroatien där han sitter häktad i väntan på rättegången.

26.10.2017. blev Dragan Vasiljkovic dömd för krigsförbrytelserna I Kroatien.

Han är dömd till 15 års fängelse vid Split County Court för krigsförbrytelser i staden Knin och vid attacken på staden Glina I Kroatien 1991.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kampen om det kommunikativa rummet - Informationskrigföring under Kosovokonflikten 1999”. Styrelsen för Psykologiskt Försvar. 2002. Arkiverad från originalet den 28 september 2007. https://web.archive.org/web/20070928190732/http://www.psycdef.se/global/PDF/Publikationer/kampen%20om%20det%20kommunikativa%20rummet.pdf. 
  2. ^ Engelska Wikipedia (se länk under andra språk i vänsterspalten)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]