Drakryttarna (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Drakryttarna
OriginaltitelDreamWorks Dragons
GenreAnimerad serie
Action
Äventyr
Fantasy
Dramakomedi
Romantik
Skapad avDreamWorks Animation Television
MedverkandeJay Baruchel
America Ferrera
Christopher Mintz-Plasse
Zack Pearlman
T.J. Miller
Julie Marcus
Andree Vermeulen
Nolan North
Chris Edgerly
David Tennant
Lucas Grabeel
Michael Goldstrom
Alfred Molina
David Faustino
Mae Whitman
Adelaide Kane
James Arnold Taylor
Rose McIver
Hakeem Kae-Kazim
J.B. Blanc
Mark Hamill
Paul Rugg
Stephen Root
Thomas F. Wilson
Tim Conway
MusikJohn Paesano
John Powell
Antal avsnitt118
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger8
LandUSA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagDreamWorks Animation
Exekutiv producentLinda Teverbaugh (säsong 1-2)
Art Brown
Douglas Sloan (säsong 3-8)
ProducentArt Brown
Douglas Sloan
Distributör20th Century Fox Television (2012-2014)
NBCUniversal Television Distribution (2015-2018)
Sändning
OriginalkanalCartoon Network (2012-2014)
Netflix (2015-2018)
Originalvisning7 augusti 2012-16 februari 2018
LjudformatDolby Digital 5.1
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareDraktränaren
UppföljareDraktränaren 2
Draktränaren 3
Officiell webbplats
IMDb

Drakryttarna (engelska: DreamWorks Dragons) är en amerikansk datoranimerad TV-serie från DreamWorks Animation från 2012-2018. Serien utspelas mellan filmerna Draktränaren och Draktränaren 2. De två första säsongerna sändes på Cartoon Network och de resterande sex säsongerna sändes på Netflix. Serien fick positiv kritik.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Drakryttarna från Dräggö: Det börjar en kort tid efter händelserna i Draktränaren. Efter att ha sett till att kriget mellan Dräggös vikingar och drakarna fått ett slut försöker vikingahövdingen Tryggvåld den Väldiges tonårsson Hicke få vikingarna att vänja sig vid att leva tillsammans med drakarna. Tillsammans med sina vänner Astrid, Fiskfot, Snor-Per och tvillingarna Flåbuse och Flåbusa startar Hicke en drakträningsakademi, och tillsammans med sina nya drakvänner börjar de även upptäcka flera drakarter, både kända och okända, som finns runtom skärgården. Men den gamla och skröplige Dräggö-bon Milde försöker bara se till att drakarna försvinner från Dräggö. Drakryttarna får möta nya fiender, bl.a. Dräggö-vikingarnas värsta fiende rövarhövdingen Alvin. De får även möta nya allierade, bl.a. den mystiska Hedda.

Dräggös försvarare: Efter att rövarhövdingen Alvin har lärt sig hur man knyter tillitsfulla band med drakarna är Hicke rätt säker på att Alvin kommer utnyttja den kunskapen för att attackera Dräggö. Så Hicke och de andra drakryttarna startar en hemlig drakflygarklubb. Bland de nya fienderna som drakryttarna möter nu så har vi Skrikande döden, en annorlunda variant av Viskande döden, och Bärsärkarvikingarnas helgalne nye unge hövding Dagur som gör vad som helst för att fånga sin ultimata trofé: Hickes drake Tandlöse, som är en Nattfasa. Mot slutet av säsongen får drakryttarna en ny mycket oväntad allierad.

Drakryttarna bortom gränsen: Tre år har gått sedan händelserna i Dräggös försvarare. Dagur har rymt från fängelset på Alvins rövarö och vill ta hämnd på Hicke och hans vänner. När Hicke och de andra ger sig ut för att leta efter Dagur får de höra talas om en manick, Drakögat, som kan lokalisera nya drakvärldar och avslöja nya drakarter. Drakryttarna tar Drakögat från Dagur och bestämmer sig för att lämna Dräggö och slå sig ner på en ö som de döper till Drakudden.

Under deras vistelse på Drakudden upptäcker drakryttarna mängder av fantastiska drakvärldar och nya drakarter. Men de får även tampas med de hänsynslösa drakjägarna som leds av bröderna Viggo och Ryke Grymsten samt den skickliga jägaren Krogan. Och i slutet av den näst sista säsongen visar det sig att en av deras främsta allierade samarbetar med drakjägarna.

Drakryttarna återförenas med sin gamla allierade Hedda och de får även mängder av nya allierade, Vingens beskyddare som leds av drottning Mala, Vingflickorna som leds av Atali och t.o.m. Dagur, som visar sig vara Heddas bror, och Viggo Grymsten. Alla de här händelserna leder till den sista striden där drakryttarna och drakjägarna tävlar om att finna drakarnas konung, och det bygger även upp händelserna som kommer att äga rum i Draktränaren 2.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Drakryttare och drakar[redigera | redigera wikitext]

 • Hicke Hiskelig Halvulk III (originalröst: Jay Baruchel; svensk röst: Jesper Adefelt) - Dräggös hövding Tryggvåld den Väldiges tonårsson och tronarvinge. Hicke har blivit en väldigt allvarlig ledare. Han har ett mycket starkt band med sin drake Tandlöse. Efter att Hicke förlorade sin vänstra fot under striden mot Röda döden i Draktränaren har han ett stålben.
  • Tandlöse - En svart, sällsynt manlig Nattfasa, den farligaste av alla drakar, och Hickes bästa vän. Hicke och Tandlöse är helt oskiljaktiga. I Draktränaren sköt Hicke ner Tandlöse och då förlorade Tandlöse en av sina stjärtfenor som Hicke ersatte med ett segel som han måste vinkla åt Tandlöse för att han ska kunna flyga. Tandlöse kan skjuta explosiva laddningar och flyga snabbare än ljudets hastighet.
 • Astrid Hofferson (originalröst: America Ferrera; svensk röst: Norea Sjöquist) - Hickes närmaste vän och kärleksintresse. Astrid är vacker men oerhört tuff och hon är därför rätt svår att imponera på. Hicke och Astrid hyser starka känslor för varann, vilket syns väldigt tydligt under hela serien, och de blir officiellt ett par i avsnittet Förvirrad. I avsnittet Sandvirvel blir Hicke och Astrid förlovade. Astrid har ett starkt band med sin drake Stormfly. I Drakryttarna bortom gränsen bildar Astrid ett eget lag, A-laget.
  • Stormfly - En blå kvinnlig Dödlig Tuggorm och Astrids drake. Liksom Hicke och Tandlöse har Astrid och Stormfly ett starkt band och de är ett dream team. Stormfly och Tandlöse har en vänskaplig rivalitet och när hon äter kyckling kan hon flyga snabbare. Hon skjuter ut magnesiumeld och kan även skjuta ut sina taggar som hon har på kroppen som pilar.
 • Fiskfot Ingerman (originalröst: Christopher Mintz-Plasse; svensk röst: Johan Hillgren) - En av Hickes närmaste vänner. Fiskfot är en riktig draknörd och har en hel encyklopedi om drakar. Trots att han inte är lika djärv som de andra drakryttarna är han ändå en lojal vän, framför allt mot Hicke och Astrid. Han har en väldigt nära vänskapsrelation med sin drake Tjockvald. Två gånger i serien hypnotiseras Fiskfot till att bli, tack vare Snor-Per, en orädd krigare vid namn Thor Benkrossare.
  • Tjockvald - En brun kvinnlig Gronkel och Fiskfots drake. P.g.a. sin storlek och sina små vingar kan Tjockvald inte flyga vare sig lika snabbt eller lika högt som de andra drakarna. Hon och Fiskfot har en väldigt nära vänskapsrelation. Tjockvald skjuter ut smält lava och när hon äter rätt kombination stenar kan hon skapa ett lätt och jättehårt material känt som gronkelstål.
 • Snor-Per Jorgenson (originalröst: Zack Pearlman; svensk röst: Anton Körberg) - En av Hickes vänner. Snor-Per är rätt dryg och egenkär och han driver de andra drakryttarna till vansinne. Han ifrågasätter Hickes ledarskap, försöker flörta med Astrid trots att hon inte besvarar hans känslor det minsta, retar Fiskfot för hans nördighet och för att han är tjock, och han ser bara Flåbuse och Flåbusa som ena riktiga idioter (vilket de faktiskt är). Snor-Per har en väldigt komplicerad relation med sin drake Kroktand och under hela serien utropar han "Snor-Per, Snor-Per, oj, oj, oj!".
  • Kroktand - En röd manlig Maffig Monstermara och Snor-Pers drake. Kroktand har en vana att antingen attackera eller lämna Snor-Per varje gång Snor-Per försöker visa att det är han som bestämmer och Kroktand låter inte alltid Snor-Per dra uppmärksamheten till sig. Kroktand kan tända eld på sig själv utan att skada sig själv. Vätskan som antänder Kroktand är hans eget saliv.
 • Flåbuse Torsson (originalröst: T.J. Miller; svenska röster: Carl-Magnus Lilljedahl, Oliver Åberg och Adam Portnoff) och Flåbusa Torsson (originalröster: Julie Marcus och Andree Vermeulen; svenska röster: Emma Lewin och Dominique Pålsson Wiklund) - Tvåäggstvillingar och två av Hickes vänner. Flåbuse och Flåbusa bråkar jämt med varann och de bara vägrar lyda order. Deras drakar är Rap och Kräk.
  • Rap och Kräk - En grön, tvåhövdad manlig Tvärful Dubbelnacke och Flåbuses och Flåbusas drakar. Flåbusa rider Kräk, det högra huvudet, som blåser ut grön lättantändlig gas och Flåbuse rider på Rap, det vänstra huvudet, som skjuter ut elektriska gnistor som antänder gasen, vilket skapar dödliga explosioner. Precis som Flåbuse och Flåbusa kommer Rap och Kräk inte alltid överens.

Dräggös vikingar[redigera | redigera wikitext]

 • Tryggvåld den Väldige (originalröst: Nolan North; svenska röster: Johan Hedenberg och Adam Fietz) - Dräggös hövding och Hickes far. Tryggvåld är väldigt stark, orädd, djärv och vill verkligen ha ordning. Hans första drake är Tornado och hans andra drake är Skallkrossare.
  • Tornado och Skallkrossare - En blå manlig Dunderdån respektive ett grönt manligt Mullerhorn och Tryggvålds drakar. Mot slutet av Dräggös försvarare är Tryggvåld tvungen att släppa Tornado så att Tornado kan ta hand om tre Dunderdånungar. I avsnittet Skallkrossaren möter Tryggvåld Skallkrossare som blir hans nya drake. Tornado ger ifrån sig ett öronbedövande ljud som kan döda en som står för nära. Skallkrossare avfyrar flammor som exploderar vid nedslaget och är även en fantastisk spårare.
 • Gape (originalröst: Chris Edgerly; svenska röster: Johannes Brost och Fredrik Hiller) - Smeden på Draggö och en nära vän till Tryggvåld. Efter att kriget mellan vikingarna och drakarna fick sitt slut, visste inte Gape vad han skulle göra med sin talang som smed. Men efter att Gape hjälpte Kroktand, Snor-Pers drake, som hade tandvärk blev Gape drakarnas tandläkare. Gapes drake, som han möter i Drakryttarna bortom gränsen, är Grump.
  • Grump - En orange manlig Hetrap, nära besläktad med Gronkeln, och Gapes drake. Grump skjuter ut lavastenar av smälta mineraler.
 • Losk-Per Jorgenson (originalröst: David Tennant; svenska röster: Daniel Sjöberg och Jakob Stadell) - Snor-Pers far. I Drakryttarna bortom gränsen blir Losk-Per tillsammans med sin Dödliga Tuggorm med i A-laget.
 • Gustav Larsen (originalröst: Lucas Grabeel; svensk röst: Anton Olofson Raeder) - En tonårig pojke på Dräggö som gärna vill bli en drakryttare. Gustav beundrar Snor-Per eftersom han har samma hjälm som Snor-Per och eftersom han döper sin drake, en Maffig Monstermara, till Tandkrok, som Snor-Pers drake Kroktand fast man byter plats på krok och tand. I Drakryttarna bortom gränsen blir Gustav en drakryttare och han blir även med i A-laget. Astrid utnämner dessutom Gustav till A-lagets ledare.
 • Gothi (röst: Angela Bartys) - Dräggös schaman. Gothi är stum så hon kommunicerar genom att rita streck och hieroglyfliknande teckningar med sin stav. I Drakryttarna bortom gränsen blir Gothi tillsammans med sin Gronkel med i A-laget.
 • Hinke (originalröst: Thomas F. Wilson; svensk röst: Ole Ornered) och Mull (originalröst: Tim Conway; svensk röst: Anton Körberg) - Två Dräggö-bor som alltid hänger ihop. Hinke har en hink på huvudet. I Drakryttarna bortom gränsen blir Hinke och Mull tillsammans med sin Tvärfula Dubbelnacke med i A-laget.
 • Milde (originalröst: Stephen Root; svensk röst: Bengt Järnblad) - En gammal Dräggö-bo och kålodlare. Milde hatar drakar och under hela Drakryttarna från Dräggö försöker han övertala de andra Dräggö-borna att få bort drakarna från Dräggö, han ansluter sig t.o.m. till rövarhövdingen Alvin för att få som han vill. Men i slutet av Dräggös försvarare hjälper Milde Hicke att bekämpa Dagur.

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

 • Handels-Johan (originalröst: Michael Goldstrom; svensk röst: Daniel Sjöberg) - Hela seriens dolda sanna huvudskurk som låtsas vara en kringresande handlare och som då och då besöker Dräggö för att göra affärer. Under hela serien låtsas Johan vara en av drakryttarnas främsta allierade, men i slutet av säsong 5 i Drakryttarna bortom gränsen visar han sig ha samarbetat med drakjägarna hela tiden för att kunna hitta drakarnas konung. I seriens final fryser drakarnas konung ihjäl Johan.
 • Krogan (originalröst: Hakeem Kae-Kazim; svensk röst: Fredrik Hiller) - Drakjägarnas ledare som jobbar för Drago Blödland, som blir huvudskurken i Draktränaren 2.
 • Ryke Grymsten (originalröst: J.B. Blanc; svensk röst: Stephan Karlsén) - Drakjägarnas andre ledare och Viggo Grymstens storebror. Ryke är starkare och envisare än sin lillebror. Han dödas av en Submarodör i slutet av säsong 4 i Drakryttarna bortom gränsen.
 • Vilde (originalröst: Paul Rugg; svenska röster: Johan Hedenberg och Mikael Regenholz) - Alvins högra hand som i Dräggös försvarare ansluter sig till Dagur innan han går sin egen väg i säsong 4 i Drakryttarna bortom gränsen. I avsnittet Ett rötägg på Bärsärkarön försöker Vilde ta Dagurs plats som Bärsärkarnas hövding, men han stoppas och Dagur fängslar honom.

Bikaraktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Alvin (originalröst: Mark Hamill; svenska röster: Ole Ornered och Fredrik Hiller) - Rövarnas hövding. Alvin är huvudskurken i Drakryttarna från Dräggö, men i Dräggös försvarare tar Dagur över rollen som huvudskurken och Alvin blir den andra huvudskurken och senare en antihjälte. Mot slutet av Dräggös försvarare visar det sig att Alvin en gång hade varit en Dräggö-bo och Tryggvålds bäste vän, tills han förvisades efter att Tryggvåld blev hövding. Alvin hjälper Hicke att besegra Dagur och då får fejden mellan Dräggö-borna och rövarna ett slut.
 • Hedda (originalröst: Mae Whitman; svenska röster: Carla Abrahamsen och Cecilia Wrangel) - En mystisk tonårig tjej och en av drakryttarnas allierade. Hedda gör endast ett framträdande i Drakryttarna från Dräggö där hon får bra kontakt med Hicke, vilket gör Astrid svartsjuk. Sen visar det sig att Hedda jobbar för Alvins rövare och att hennes uppgift är att ge Alvin drakhandboken för att i gengäld få sina adoptivföräldrar befriade. Hicke och de andra hjälper Hedda att rädda sina adoptivföräldrar. Hedda får sen en större roll i Drakryttarna bortom gränsen, där hon och Astrid bygger upp en sann vänskap, och då visar det sig att hon är Dagurs syster. I Drakryttarna bortom gränsen har Hedda en egen drake, Vindvine.
  • Vindvine - En grå kvinnlig Sylpiska och Heddas drake. Vindvines hela kropp är bepansrad och hennes främsta vapen är hennes taggiga svans. Precis som en Dödlig Tuggorm kan Vindvine skjuta ut sina taggar som pilar.
 • Dagur (originalröst: David Faustino; svensk röst: Anton Olofson Raeder) - Heddas galne storebror och Bärsärkarnas nye hövding efter att deras far Osvald den Trevlige gick i pension. Dagur är huvudskurken i Dräggös försvarare och i slutet fängslas han på rövarnas ö. I början av Drakryttarna bortom gränsen rymmer Dagur från Rövarön, ombord på Handels-Johans skepp, och ansluter sig till drakjägarna. Men efter att Dagur får veta att Hedda är hans syster och att Hedda är med drakryttarna väljer han att ansluta sig till drakryttarna. I säsong 6 i Drakryttarna bortom gränsen blir Dagur kär i Vingens beskyddares drottning Mala och i slutet gifter de sig. Dagurs första drake är en grön Gronkel vid namn Krossarkungen, men i slutet av säsong 4 i Drakryttarna bortom gränsen blir en Trippelgadd hans drake. Trippelgadden har tre svansar som har varsin skorpiongadd.
 • Viggo Grymsten (originalröst: Alfred Molina; svensk röst: Rolf Lydahl) - Drakjägarnas f.d. ledare och storebrorsan Rykes kompanjon. Viggo är en av huvudskurkarna i Drakryttarna bortom gränsen tills Handels-Johan och Krogan förråder honom. Viggo tar hjälp av Hicke för att hämnas på Johan och Krogan och då offrar han sitt eget liv så att Hicke och Tandlöse kan fly.
 • Mala (originalröst: Adelaide Kane; svensk röst: Dominique Pålsson Wiklund) - Vingens beskyddares drottning. Mala litar först inte på drakryttarna eftersom drakjägarna tar Lavaätaren, draken som är Vingens beskyddare, och hon tror att drakryttarna helt medvetet hade distraherat henne. Men efter att drakryttarna räddar Lavaätaren blir Mala och Vingens beskyddare drakryttarnas allierade. Malas mest trofaste man är Tråck. Mot slutet av serien blir Mala och Dagur kära i varann och i slutet gifter de sig.
 • Tråck (originalröst: James Arnold Taylor; svensk röst: Rolf Lydahl) - Malas mest trofaste man.
 • Atali (originalröst: Rose McIver; svenska röster: Sofie Hamilton och Mimmi Olsen) - Ledare för Vingflickorna, en kvinnlig stam som föder upp Sylpiskor och som kan flyga genom att ha Sylpiskungarna på ryggen.
 • Minden (originalröst: Holly Kagis; svensk röst: Norea Sjöquist) - Atalis närmaste bland Vingflickorna.
 • Gråbuse Torsson (originalröst: T.J. Miller; svenska röster: Oliver Åberg och Adam Portnoff) - Flåbuses och Flåbusas kusin som ser precis ut som Flåbuse. Under hela sitt framträdande i Drakryttarna bortom gränsen visar sig Gråbuse vara väldigt opålitlig och i slutet bryter Flåbuse och Flåbusa kontakten med Gråbuse en gång för alla.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Priser och nomineringar
Utmärkelse Kategori Mottagare Resultat
Annie Award 2013 Best Animated Television Production For Children Avsnitt: "How to Pick Your Dragon" Vann
Directing in an Animated Television/Broadcast Production John Eng (för "Animal House") Vann
Music in an Animated Television/Broadcast Production John Paesano (för "How to Pick Your Dragon") Vann
Storyboarding in an Animated Television/Broadcast Production Doug Lovelace (för "Portrait of Hiccup as a Buff Man") Vann
Character Animation in an Animated Television/Broadcast Production Shi Zimu Nominerad
Teri Yam Nominerad
Yan Jiazhuang Nominerad
Character Design in an Animated Television/Broadcast Production Andy Bialk (för "Alvin and the Outcasts") Nominerad
Writing in an Animated Television/Broadcast Production Mike Teverbaugh och Linda Teverbaugh (för "Animal House") Nominerad
Editorial in an Animated Television/Broadcast Production Lynn Hobson (för "Animal House") Nominerad
Primetime Emmy Award 2014 Outstanding Individual Achievement in Animation - Character Design Andy Bialk Vann
Annie Award 2014 Animated Effects in an Animated Production David Jones Nominerad
Directing in an Animated Television/Broadcast Production Elaine Bogan Nominerad
Storyboarding in an Animated Television/Broadcast Production Douglas Lovelace Nominerad
Editorial in an Animated Television/Broadcast Production Lynn Hobson Nominerad
Annie Award 2016 Outstanding Achievement, Editorial in an Animated TV/Broadcast Production Ernesto Matamoros Nominerad
Annie Award 2017 Outstanding Achievement for Character Animation in a Television/Broadcast Production Chi-Ho Chan Vann
Daytime Emmy Award 2017 Outstanding Sound Editing - Animation Otis Van Osten, Joshua Aaron Johnson, Roger Pallan och Jason Oliver Vann
Outstanding Children's Animated Program Art Brown, Douglas Sloan, Chad Hammes och Lawrence Jonas Nominerad
Outstanding Writing in an Animated Program Art Brown och Douglas Sloan Nominerad
Saturn Award 2017 Best New Media Television Series DreamWorks Dragons Nominerad