Draktränaren 3

Från Wikipedia
Draktränaren 3
(How to Train Your Dragon: The Hidden World)
GenreAnimerad film
Action
Äventyr
Dramakomedi
Fantasy
Familjefilm
Romantik
RegissörDean DeBlois
ProducentBonnie Arnold
Brad Lewis
ManusDean DeBlois
Baserad påHow to Train Your Dragon
av Cressida Cowell
SkådespelareJay Baruchel
America Ferrera
F. Murray Abraham
Cate Blanchett
Gerard Butler
Craig Ferguson
Jonah Hill
Christopher Mintz-Plasse
Kristen Wiig
Kit Harington
OriginalmusikJohn Powell
KlippningJohn K. Carr
ProduktionsbolagDreamWorks Animation
DistributionUniversal Pictures
Premiär22 februari 2019
Speltid104 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$129 miljoner
Intäkter$525,7 miljoner
FöregångareDraktränaren 2 (2014)
IMDb Elonet

Draktränaren 3 (originaltitel: How to Train Your Dragon: The Hidden World) är en animerad film från 2019 skriven och regisserad av Dean DeBlois. Filmen är en uppföljare till de Oscarsnominerade filmerna Draktränaren och Draktränaren 2, båda dessa också skrivna och regisserade av DeBlois, och den avslutande filmen i Draktränaren-serien.[1][2][3] Den är gjord av DreamWorks Animation och distribuerad av Universal Pictures. Den hade biopremiär den 22 februari 2019.[4]

Precis som de föregående filmerna nominerades Draktränaren 3 för bästa animerade filmOscarsgalan 2020, men den förlorade mot Toy Story 4.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sex år har gått sedan vikingabyn Dräggös numera 21-årige hövding Hicke och Nattfasa-draken Tandlöse träffades första gången och gjorde så att det blev fred mellan vikingarna och drakarna. Tillsammans med sin älskade fästmö Astrid vid sin sida har Hicke lyckats skapa ett helt samhälle där Dräggös vikingar och drakarna kan leva tillsammans.

Men hela Dräggö, både vikingarna och drakarna, hotas sen av den ondskefulla och hänsynslösa drakjägaren Grimmel den Grymme, som dessutom bär ansvaret för att Tandlöse är den sista Nattfasan som finns. Därför måste Hicke leda sitt folk till ett nytt hem där de kan slå sig ner och hålla sig gömda tills det är säkert för dem att dyka upp igen. Hicke kommer att tänka på berättelsen om den gömda drakvärlden som hans numera bortgångne far Tryggvåld den Väldige berättade för honom när han var liten. Men Hickes planer förändras när Tandlöse träffar och blir kär i en vit kvinnlig Nattfasa: Vitfasan.

Hicke, hans vänner och resten av Dräggöborna ger sig in i en sista strid mot sin farligaste fiende någonsin. En strid som kommer avgöra freden mellan drakarna och mänskligheten.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Engelska röster[redigera | redigera wikitext]

Randy Thom gjorde rösteffekterna för Toothless (Tandlöse) och Light Fury (Vitfasan).

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Övriga svenska röster: Adam Fietz, Magnus Wedrup, Mattias Knave, My Bodell, Ole Ornered, Jakob Stadell[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]