Drenica

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glogovac och Skenderajs kommuner i Drenicaregionen.

Drenica är en region i centrala Kosovo. Den sträcker sig norrut mot byarna Brobaniq och Verrnica ända till Mitrovicas utkanter och fortsätter söder mot Malisheva och Shtime. Längs väst omfattar den ett antal byar i kommunen Klina. Skenderaj och Drenas ligger centralt i Drenicadalen.

Regionen Drenica är den region i Kosovo som är mest känd för sin motståndsvilja mot olika ockupanter. Osmanerna lyckades aldrig få fullständig kontroll över Drenicadalen under de 500 år de ockuperade Balkan och Kosovo. Redan år 1389 nämns Milos Obilic, som idag anses vara serbernas ”nationalhjälte”, i en gammal skrift vara född i byn Kopilic i Drenica och ha religionen Latin som huvudreligion (katolicism) vilket de flesta albaner på den tiden hörde till.

Under 1800-talet led den kapitulerande osmanska hären stora förluster i Drenicadalen. Kring början av 1900-talet spred sig ett upplopp från Drenica runt om i hela Kosovo med Ahmet Delia som överhuvud. Han var känd för sitt mod och sin gerillakrigsföring mot de serbiska kavalleritrupperna. År 1924 beslöt sig Serbiens Nikola Pasic att etniskt rensa och utrota den albanska befolkningen i Drenicadalen Tusentals serbiska kombattanter rörde sig från Mitrovica och söderut mot Drenicadalen med tung artilleri och i hopp om att för gott kväsa upploppen i Drenica. Men det visade sig vara ett stort misstag. Drenicakrigaren Azem Galica med sina män gjorde motstånd och drev den serbiska befolkningen i Kosovo på flykt och skapade en fri zon i hela Drenicadalen som han gav namnet Arberia. Nikola Pasic försökte med förhandlingar och brutala attacker men det visade sig vara omöjligt då terrängen i Drenica var svåråtkomlig och kändes bäst av Azem Galicas motståndsmän.

Albanska organisationen Balli Kombetar bildades i Drenica under andra världskriget och hade som syfte att förena de albanska delarna. Dess huvudmotståndare var partisanerna och cetniks medan dess allierade var de tyska SS- trupperna. Med ledning av Shaban Polluzha och Mehmet Gradica lyckades de slå partisanerna i Kosovo men sedan Tyskland kapitulerat gav de upp kring 1945. 1991 skapades UCK av Adem Jashari i Drenica som skulle bli en av de viktigaste punkterna i Kosovos historia. Gerillan växte sig allt större och med ledning av Adem Jashari spred den sig runt i hela Kosovo och gjorde ett starkt motstånd mot den serbiska militären.