Dresdner Striezelmarkt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dresdner Striezelmarkt
Striezelmarkt 2009 00950.jpg
Dresdner Striezelmarkt 2009
PlatsDresden, Sachsen, Tyskland Tyskland
TidpunktNovember-december
TypJulmarknad
Dresdner Striezelmarkt 2003

Dresdner Striezelmarkt i Dresden är en av Tysklands äldsta julmarknader. Den nämndes första gången 1434Fredrik den saktmodige var kurfurste av Sachsen, då den hölls på måndagen före jul vid Altmarkttoget. Genom århundradenas lopp har marknaden utvecklats till ett stort evenemang, med 250 stånd, som tar upp en stor del av och pågår under hela adventsperioden. I dag kommer årligen cirka 2 miljoner besökare från jordens alla hörn.

Namnet Striezelmarkt komer från Strüzel eller Stroczel, kommer från en typ av tårta som säljs på marknaden, Stollen eller Christstollen. De som tillverkas i Dresden utmärker sig genom ett speciellt sigill där August den starke avbilas. Tårtans utformning är tänkt att påminna om ingången till en gruvtunnel, som en symbol för stadens gruvhistoria.

I mitten står en 20 meter hög gran, som kommer från närliggande Tharandtskogen, och dekoreras med ljus. I utkanterna finns ett målat sagoslott, som fungerar som en stor adventskalender. En dörr öppnas varje dag, och följs av en dockteater, och på fredagarna dyker "Jultomten" själv upp.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 19 december 2012.