Driver (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Driver
(The Driver)
Genre Action
Regissör Walter Hill
Producent Lawrence Gordon
Manus Walter Hill
Skådespelare Ryan O'Neal, Bruce Dern, Isabelle Adjani
Originalmusik Michael Small
Produktionsbolag 20th Century Fox (Nordamerika), EMI Films (internationellt)
Premiär 1978
Speltid 91 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

The Driver är en gangsterfilm från 1978, regisserad av Walter Hill. Huvudrollerna spelas av Ryan O'Neal, Bruce Dern, och Isabelle Adjani. Filmen är berömd för sina actionfyllda biljakter.

Handlingen[redigera | redigera wikitext]

The Driver (O'Neal) livnär sig på att stjäla bilar att använda dem som flyktfordon vid stora rån. Hack i häl på The Driver är en polisman (Dern), som har gett öknamnet "Cowboy" till The Driver, och är fast besluten att sätta dit honom. "Jag ska fånga cowboyen som aldrig har fångats," berättar han för the Driver tidigt i filmen. Detektiven blir så besatt av att besegra the Driver att han själv iscensätter ett bankrån för att locka honom i fällan och gripa honom. Men polismannens plan, som han har satsat sin yrkesvärdighet på, går snett: både han och the Driver luras av en tredje part.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Ryan O'Neals rollperson säger bara 350 ord i hela filmen.
  • Inte en enda person i hela filmen nämns vid namn, utan istället kallas de har för roll i filmen, såsom "the Driver".
  • Den orangea Mercedesen som elegant förstörs i parkeringshus-scenen auktionerades senare ut. Köparen, den brittiske filmbilssamlaren Ian Jackson, köpte bilen för en okänd summa, men som troligtvis låg mellan £8,000,000 och £9,000,000.[källa behövs]
  • Filmen tänktes ursprungligen vara över två timmar lång. I många år stod det på VHS-fodralen att filmen var över två timmar lång, även om den alltid endast har varit 90 minuter lång. Endast en gång har den längre versionen visats, på en bio i Hollywood. Den här versionen innehåller fler biljakter och mer karaktärsutveckling.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]