Du är inte klok, Madicken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Du är inte klok, Madicken
Genrefamiljefilm[1]
romanbaserad film
RegissörGöran Graffman[1]
ProducentOlle Hellbom
ManusAstrid Lindgren
Baserad påMadicken av Astrid Lindgren och Madicken och Junibackens Pims av Astrid Lindgren
I större rollerJonna Liljendahl
Allan Edwall
Birgitta Andersson
Monica Nordquist
Björn Granath
Lis Nilheim
Fillie Lyckow
Jan Nygren
OriginalmusikBengt Hallberg
FotografJörgen Persson
KlippningJan Persson
Teknisk information
ProduktionsbolagSF Studios
DistributionSF Studios
Premiär
14 december 1979(Sverige)[2]
17 oktober 1980(Danmark, Finland)[2]
12 maj 1994(Tyskland)[3]
LandSverige
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Du är inte klok, Madicken är en svensk dramafilm från 1979 i regi av Göran Graffman. Filmen är baserad på Astrid Lindgrens böcker om Madicken. I huvudrollerna ses Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist, Björn Granath och Lis Nilheim.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Madicken bor i en liten stad i Mellansverige, året är 1916 under första världskriget. Hon bor med sin mamma Kajsa, pappa Jonas, lillasyster Lisabet och tjänsteflickan Alva i ett hus som heter Junibacken.

Det är vår och solen skiner, Madicken är strålande glad och känner livet i sig; hon just fått nya fina röda sandaler. Dem vill hon ta på sig när hon ska till majbrasan, trots mammas motsägelse.

Madicken avskyr sin fattiga och lusangripna skolkamrat Mia – hon tycker att Mia är den dummaste ungen i hela skolan – som bland annat kastar iväg en av Madickens sandaler vid majelden. Mia utmanar sedermera Madicken till att balansera på skolans taknock, Madicken antar utmaningen, men Mia passar även på att sno överlärarens portmonnä. Sedan bjuder hon alla utom Madicken på chokladpraliner och delar ut bokmärken, hon säger att hon har fått pengarna till det från sin pappa i Stockholm. När hon blir avslöjad blir hon bestraffad av överläraren med rottingen, där Madicken plötsligt försvarar henne. På kvällen kommer Mia förbi med sina sista chokladpraliner till Madicken.

Madicken kommer hem från skolan och har själv fått löss i håret, mamma och Alva behandlar henne med sabadillättika. Även Mia och hennes lillasyster Mattis får komma till Junibacken för att bli av med sina löss.

Efter den stora avlusningen berättar pappa för Madicken och Lisabet att de ska få ett litet syskon. Alla är förväntansfulla, särskilt Madicken och Lisabet då de hoppas på en lillebror.

Det blir också dags för flyguppvisning, där Madicken får chansen att flyga men ger sin plats till den fattige tonårsgrannen Abbe – sin bästis – som hon vet älskar flygmaskiner.[4]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Efter Bröderna Lejonhjärta ville Olle Hellbom vila sig och bestämde sig för att lämna regissörsstolen och bara vara Madicken-filmernas producent. Göran Graffman hade gjort ett fint arbete med tv-serien Den vita stenen så valet av regissör föll på Graffman.

Inspelningen av filmen skedde vid Järsta gård (vilken fick föreställa Junibacken) några kilometer utanför Vattholma. Stadsscenerna togs i Söderköping. Filmens urpremiär ägde rum på biografen Spegeln i Göteborg den 13 december 1979 och på China i Stockholm den 14 december.

I boken sägs att Abbes lunginflammation orsakats av att hans berusade far, farbror Nilsson, på väg hem från krogen "Trill-in" ramlat i ån; Abbe hoppar i och räddar honom, men Nilsson glömmer sedan i fyllan kvar sin son genomblöt och iskall vid åstranden. En filmatisering av scenen gjordes, men inget användes förutom farbror Nilssons sorg-/skuldbrev till Madicken.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

TV-seriens avsnitt[redigera | redigera wikitext]

  1. Du är inte klok, Madicken
  2. Den stora avlusningen
  3. Ibland upp ibland ner
  4. Alva dansar och det blir jul igen

Video[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes 1989 och 1998 på VHS.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] läs online, Internet Movie Database, läst: 1 juli 2016.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Internet Movie Database, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ film-dienst, läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ Referat, Svensk Filmdatabas.
  5. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001408243. Läst 6 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]