Du är inte klok, Madicken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Du är inte klok, Madicken
GenreFamiljefilm, drama
RegissörGöran Graffman
ProducentOlle Nordemar
Olle Hellbom
ManusAstrid Lindgren
Baserad påMadicken och Madicken och Junibackens Pims
av Astrid Lindgren
SkådespelareJonna Liljendahl
Liv Alsterlund
Monica Nordquist
Björn Granath
Lis Nilheim
OriginalmusikBengt Hallberg
FotografJörgen Persson
KlippningJan Persson
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär13 december 1979
Speltid103 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareMadicken på Junibacken
IMDb SFDb

Du är inte klok, Madicken är en svensk dramafilm från 1979 i regi av Göran Graffman. Filmen är baserad på Astrid Lindgrens böcker om Madicken. I huvudrollerna ses Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist, Björn Granath och Lis Nilheim.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Madicken bor i en liten stad i Mellansverige, året är 1916 och således mitt i första världskriget. Hon bor med sin mamma Kajsa, pappa Jonas, lillasyster Lisabet och tjänsteflickan Alva i ett hus som heter Junibacken.

Det är vår och solen skiner, Madicken är strålande glad och känner livet i sig; hon just fått nya fina röda sandaler. Dem vill hon ta på sig när hon ska till majbrasan, trots mammas motsägelse.

Madicken avskyr sin fattiga och lusangripna skolkamrat Mia – hon tycker att Mia är den dummaste ungen i hela skolan – som bland annat kastar iväg en av Madickens sandaler vid majelden. Mia utmanar sedermera Madicken till att balansera på skolans taknock, Madicken antar utmaningen, men Mia passar även på att sno överlärarens portmonnä. Sedan bjuder hon alla utom Madicken på chokladpraliner och delar ut bokmärken, hon säger att hon har fått pengarna till det från sin pappa i Stockholm. När hon blir avslöjad blir hon bestraffad av överläraren med rottingen, där Madicken plötsligt försvarar henne. På kvällen kommer Mia förbi med sina sista chokladpraliner till Madicken.

Madicken kommer hem från skolan och har själv fått löss i håret, mamma och Alva behandlar henne med sabadillättika. Även Mia och hennes lillasyster Mattis får komma till Junibacken för att bli av med sina löss.

Efter den stora avlusningen berättar pappa för Madicken och Lisabet att de ska få ett litet syskon. Alla är förväntansfulla, särskilt Madicken och Lisabet då de hoppas på en lillebror.

Det blir också dags för flyguppvisning, där Madicken får chansen att flyga men ger sin plats till den fattige tonårsgrannen Abbe – sin bästis – som hon vet älskar flygmaskiner. Sedan är det dags för borgmästaren att åka med flygmaskinen, men han är dock inte lika förtjust.

Abbe drabbas av en livshotande lunginflammation på hösten, och Madicken oroar sig nästan lika mycket som den alkoholiserade farbror Nilsson gör för sin son medan de inväntar den så kallade "krisen". När Abbe senare lyckligtvis tillfrisknat är det dags för höstbal, och Alva får följa med familjen Engström – till borgmästarinnans stora förtret, som enbart välkomnar överklassare och således inget tjänstefolk. Borgmästarinnan ser till att ingen herre på hela balen bjuder upp Alva till dans, men slutligen vänder Alvas stora förtvivlan genom att sotaren – som Alva svärmar för, trots att han är gift och har fem barn – efter samtal med Madicken utanför lokalen, stormar in och bjuder upp Alva.

Sedermera är det dags för både jultomten och storken, på samma dag, där storken bjuder på familjens tredje flickebarn.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Efter Bröderna Lejonhjärta ville Olle Hellbom vila sig och bestämde sig för att lämna regissörsstolen och bara vara Madicken-filmernas producent. Göran Graffman hade gjort ett fint arbete med tv-serien Den vita stenen så valet av regissör föll på Graffman.

Inspelningen av filmen skedde vid Järsta gård (vilken fick föreställa Junibacken) några kilometer utanför Vattholma. Stadsscenerna togs i Söderköping. Filmens urpremiär ägde rum på biografen Spegeln i Göteborg den 13 december 1979 och på China i Stockholm den 14 december.

I boken sägs att Abbes lunginflammation orsakats av att hans berusade far, farbror Nilsson, på väg hem från krogen "Trill-in" ramlat i ån; Abbe hoppar i och räddar honom, men Nilsson glömmer sedan i fyllan kvar sin son genomblöt och iskall vid åstranden. En filmatisering av scenen gjordes, men inget användes förutom farbror Nilssons sorg-/skuldbrev till Madicken.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

TV-seriens avsnitt[redigera | redigera wikitext]

  1. Du är inte klok, Madicken
  2. Den stora avlusningen
  3. Ibland upp ibland ner
  4. Alva dansar och det blir jul igen

Video[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes 1989 och 1998 på VHS.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001408243. Läst 6 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]