Hoppa till innehållet

Dune (film, 1984)

Från Wikipedia
Dune
(Dune)
Dune
Dune
GenreAction
Science fition
Äventyr
RegissörDavid Lynch
ProducentRaffaella De Laurentiis
ManusFrank Herbert
SkådespelareFrancesca Annis, Leonardo Cimino, Brad Dourif
OriginalmusikToto, Brian Eno, Roger Eno, Daniel Lanois, Marty Paich
FotografFreddie Francis
ProduktionsbolagDe Laurentiis, Universal Pictures
PremiärUSA 14 december 1984 (USA)
Speltid137 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter30 925 690 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Dune (även kallad Dyn[1] i Finland) är en amerikansk science fiction-film från 1984 skriven och regisserad av David Lynch. Filmen är baserad på Frank Herberts roman i serien Dune.

Året är 10191. På planeten Dune, även känd som Arrakis, produceras en högt värderad krydda, melange, som universum är beroende av. Urinvånarna på Dune, ett folkslag som kallas Fremen, har förutspått att en Messias, eller Kwisatz Haderach, ska komma och leda dem på ljusets väg. Klanen Harkonnen driver slavarbetare hårt för att producera tillräckligt med melange. Kejsaren av det kända universum, Padishah Emperor Shaddam IV (José Ferrer), planerar att tillsammans med baronen Vladimir Harkonnen (Kenneth McMillan) gillra en fälla för hertig Leto Atreides (Jürgen Prochnow), en mycket populär ledare som kejsaren befarar kan komma att ta kejsartiteln från honom. Kejsaren tilldelar klanen Atreides fulla rättigheter till Arrakis, men planerar att låta klanen Harkonnen med hjälp från kejsarens elitstyrkor Sardaukar, i Harkonnens kläder, anfalla och utrota klanen Atreides.

Till Arrakis anländer hertig Leto tillsammans med konkubinen Jessica Atreides (Francesca Annis), en Bene Gesserit, och sonen Paul (Kyle MacLachlan). Av betjänten Shadout Mapes (Linda Hunt) får de veta att huset Atreides kommer att förrådas av en högt stående person. Detta sker mycket riktigt, och förrädaren visar sig vara Suk-doktorn Wellington Yueh (Dean Stockwell), vars hustru tillfångatagits av Harkonnen och hålls som gisslan. Leto dör, men lyckas även döda baronens mentat, Piter De Vries (Brad Dourif). Paul och Jessica tillfångatas, men släpps ut i öknen där de antas dödas av de gigantiska sandmaskarna. De överlever emellertid och möter en stam av Fremenfolket. De gör sig vän med stamledaren Stilgar (Everett McGill) och Paul träffar flickan han drömt om, Chani (Sean Young).

Paul, som visar sig vara en Kwisatz Haderach, tar på sig rollen som religiös ledare för Fremenfolket som visar sig vara miljoner till antalet, och leder dem i en blodig revolt mot Harkonnens och kejsaren. I en sista kamp måste Paul besegra baronen nevö Feyd Rautha (Sting), och tar till slut över Arrakis.

Dune regisserades av David Lynch och baseras på Frank Herberts bok med samma namn. I rollerna syns bland annat Kyle MacLachlan som Paul Atreides, Brad Dourif som Piter De Vries, Sting som Feyd Rautha och Max von Sydow som Liet Kynes.

Filmen spelades in på Estudios Churubusco i Mexico City.[2]

Lynch avvek från böckerna på flera ställen och filmen fick inte särskilt gott anseende hos beundrarna av böckerna. Dessutom blev den en budgetkatastrof. I eftertexterna kan man se att som regissör hänvisar Lynch till person "X". I vissa versioner av filmen kan pseudonymen Alan Smithee ses som regissör.

Rollista (i urval)

[redigera | redigera wikitext]
  Francesca Annis  –  Lady Jessica Atreides
  Leonardo Cimino  –  Baronen Harkonnens läkare
  Brad Dourif  –  Piter De Vries
  José Ferrer  –  Padishah Kejsare Shaddam IV
  Linda Hunt  –  Shadout Mapes
  Freddie Jones  –  Thufir Hawat
  Richard Jordan  –  Duncan Idaho
  Kyle MacLachlan  –  Paul Usul Muad'Dib Atreides
  Virginia Madsen  –  Prinsessan Irulan
  Silvana Mangano  –  Rev. Mother Ramallo
  Everett McGill  –  Stilgar
  Kenneth McMillan  –  Baronen Vladimir Harkonnen
  Jack Nance  –  Kapten Iakin Nefud
  Siân Phillips  –  Rev. Mother Gaius Helen Mohiam
  Jürgen Prochnow  –  Hertig Leto Atreides
  Patrick Stewart  –  Gurney Halleck
  Dean Stockwell  –  Sukdoktor Wellington Yueh
  Sean Young  –  Chani
  Sting  –  Feyd Rautha
  Max von Sydow  –  Doktor Liet Kynes

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]