Dunkerques marinmuseum

Dunkerques marinmuseum
Musée portuaire de Dunkerque
Dunkerques museum med fullriggaren Duchesse Anne, fyrskeppet Sandettié och bogserbåten Entreprenör i förgrunden, 2011
Information
Typ av museumMarinmuseum
PlatsDunkerque, Frankrike
Adress9 Quai de la Citadelle
Etablerat1992
Besökare per årCirka 50.000 per år
MuseichefDorian Dallongeville
Webbplats
Museets webbplats

Dunkerques marinmuseum (franska: Musée portuaire de Dunkerque) är ett marinmuseum i hamnstaden Dunkerque i regionen Hauts-de-France i norra Frankrike. Utställningsytan omfattar cirka 3.000 m².

Historik[redigera | redigera wikitext]

Dunkerques marinmuseum inryms i ett tidigare tobaksmagasin, med kajplatser för museifartyg strax utanför. Dunkerques kommun köpte byggnaden år 1974. Museet öppnades för allmänheten 1992. Det uppstod på initiativ av tidigare hamnarbetare, som på 1970-talet började samla in och bevara föremål med anknytning till marin verksamhet.

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Dunkerques marinmuseum presenterar en historisk översikt över staden, med fokus på sjöfarten och hamnområdet. Hamnen har ett både geografiskt och strategiskt fördelaktigt läge, nära Storbritannien och Engelska kanalen, med mycket sjöfartstrafik. Museet har såväl tillfälliga utställningar som permanenta samlingar, både inomhus och utomhus. I den "flytande" delen av de permanenta samlingarna ingår bland annat tre skepp förtöjda framför museet, den tremastade fullriggaren Duchesse Anne (1901) (tidigare kallat Großherzogin Elisabeth), det sedan 1997 k-märkta fyrskeppet Sandettié (1947) och bogserbåten Entreprenör (1965). Duchesse Anne, som är det största bevarade segelfartyget i Frankrike, härbärgerar periodvis tillfälliga utställningar. Museet anordnar också besök till Dunkerques fyr.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]