Dvärglotus

Från Wikipedia
Dvärglotus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
OrdningNäckrosordningen
Nympheales
FamiljNäckrosväxter
Nymphaeaceae
SläkteNäckrossläktet
Nymphaea
ArtDvärglotus
N. colorata
Vetenskapligt namn
§ Nymphaea colorata
AuktorPeter (1928)

Dvärglotus (Nymphaea colorata) är en art i familjen näckrosväxter som förekommer i tropiska Östafrika. Den kan odlas som prydnadsväxt i akvarier eller stora kärl i Sverige. Systematiskt är arten svår att avgränsa från kaplotusen (N. capensis) och erkänns inte alltid i botanisk litteratur.

Dvärglotus är flerårig vattenlevande ört vars flytblad upptar en yta på mellan 90 och 180 cm i diameter. De runda bladen är gröna på ovansidan och har ibland blåviolett undersida. Deras storlek är cirka 20–23 cm. De skålformade, dagöppna blommorna blir 11–14 cm i diameter. De består av 4–5 foderblad och 13–15 mörkblå till lila kronblad. Det finns även en odlad klon, 'White Colorata' (2003), med blekt blåvita blommor, samt obekräftade uppgifter om en klon med rosa blommor, kallad 'Pink Peter'.

Dvärglotus används som prydnadsväxt i varma länder och har en lång blomningsperiod. Dessutom fortsätter blomningen när temperaturen sjunker till 18°C, vilket är ovanligt för tropiska arter. Dess ringa storlek gör den lämplig för odling i mindre dammar och även i kärl, även på varma platser i Sverige. Men arten överlever inte utomhus under den svenska vintern. Dvärglotus är flitigt använd som förälder till tropiska dagblommande hybrider.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

För vetenskapliga synonymer, se Wikispecies.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Slocum, P.D. 2005. Waterlilies and Lotuses. Timber Press, ISBN 0881926841.
  • Island Exotics Aquatic Nursery Plant Guidee 2003.