Dvärgspov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dvärgspov
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Numenius minutus, Taoyuan, Taiwan 1.jpg
Adult dvärgspov fotograferad i september, i Taoyuan, Taiwan.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Underfamilj Tringinae
Tribus Spovar
Numeniini
Släkte Numenius
Art Dvärgspov
N. minutus
Vetenskapligt namn
§ Numenius minutus
Auktor Gould, 1841
Hitta fler artiklar om fåglar med

Dvärgspov (Numenius minutus) är en spov inom familjen snäppor (Scolopacidae) som häckar i norra Sibirien.[2] Den är närbesläktad med eskimåspoven som tidigare häckade i samma område, numera troligen utdöd.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Dvärgspov fotograferad i september, i Territory Wildlife Park, Northern Territory, Australien.

Den är en mycket liten spov som mäter 29–32 cm. Arten har smal hals och litet huvud. Den har‚ för spovarna‚ en kort näbb som är nedåtböjd. Fjäderdräkten är gråbrun, även på undersidan vingarna, med fläckar och med ljus buk. Huvudteckningen liknar den hos småspoven, med ett ljust centralt hjässband och tydligt ljust ögonbrynsstreck.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Dvärgspoven häckar i norra Sibirien och övervintrar främst i norra Australien men även så långt söderut som St Kilda, South Australia. Dvärgspoven är en mycket sällsynt gäst i Europa. År 2005 sågs en individ på södra Öland, vilket var Sveriges första fynd av arten.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Dvärgspoven häckar i löst sammanhållna kolonier i skogsbryn i floddalar. Boet är en grund uppskrapning i marken. Den övervintrar i inlandet på gräsmark och i odlingsbygd i närhet av sötvatten. Den är en flockfågel som bildar stora flockar. Den födosöker genom att sticka ned dnäbben i mjuk jord och lera i jakt efter små ryggradslösa djur.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Numenius minutus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-02-01