Dvärgsteklar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dvärgsteklar
Camptopteroides verrucosa.jpg
Camptoteroides verrucosa
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Steklar
Hymenoptera
Underordning Midjesteklar
Apocrita
Familj Dvärgsteklar
Mymaridae
Vetenskapligt namn
§ Mymaridae
Auktor Haliday, 1833
Hitta fler artiklar om djur med

Dvärgsteklar (Mymaridae) är en familj i insektsordningen steklar som innehåller omkring 1 400 kända arter, i omkring 100 olika släkten.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Familjen dvärgsteklar hör till de minsta steklarna och flertalet arter har en kroppslängd på under 1,5 millimeter. Till familjen hör även några av de minsta bevingade insekterna som man känner till, som Alpatus magnimius och Alaptus minimus, vars kroppslängd uppgår till endast omkring 0,2 millimeter. Färgen på kroppen varierar hos olika arter från mörkbrun till svart eller gulaktig. Framvingarna saknar tydliga ribbor och har en kant av fina hår. Även bakvingarna, som är mycket smala, är kantade av fina hår. Honorna har långa antenner med en klubblik spets, medan antennerna hos hanarna är trådlika.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Som andra steklar har dvärgsteklarna fullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, puppa och imago. De har ett parasitistiskt levnadssätt och honan lägger ägg i andra insekters ägg, som halvvingar, skalbaggar, tvåvingar och hopprätvingar, och flera arter av dvärgsteklar har använts för att biologiskt försöka bekämpa olika skadeinsekter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]